- W trakcie kwietniowego festiwalu Burger Fest, mimo braku możliwości jedzenia w lokalu, restauracje otrzymały dziesiątki dodatkowych zamówień i pozytywnych komentarzy, które dla gastronomii były w tym okresie ogromnie ważnym wsparciem. Łodzianie mogą już teraz odwiedzać lokale, a kuchnia azjatycka cieszy się wyjątkową popularnością, co widać na Piotrkowskiej, dlatego mamy pewność, że Festiwal spotka się z ciepłym odbiorem, a przy okazji będzie kontynuował ideę #wspierajgastro w Łodzi - mówi Piotr Kurzawa, Menadżer Ulicy Piotrkowskiej.
!reklama!
W trakcie trwania festiwalu, restauracje przygotują popisowe dania kuchni azjatyckiej oraz potrawy inspirowane azjatyckimi smakami. Wszystkie z nich dostępne będą na wynos, a zdecydowana większość również na miejscu.
- W festiwalu weźmie udział 25 lokali z całego miasta i okolic, a wśród propozycji pojawią się m.in. indyjskie curry, japońskie pierożki, tureckie dania i libańskie potrawki - mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.
Lokale zaprezentują również ulubione potrawy łodzian w azjatyckim wydaniu. Nowy smak zyskają burgery oraz potrawy z grilla. Jedyna zasada, to stały koszt dania, czyli 25 zł + koszt dostawy według cennika restauracji. Dzięki współpracy z partnerami wydarzenia udział dla restauracji jest bezpłatny.
Festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, również w wersji online. Warsztaty z kuchni indyjskiej poprowadzi Tapinder Sharma, założyciel restauracji Ganesh, w roli prowadzącej zadebiutuje również Agata Zarębska z Jemy w Łodzi, która w przestrzeni studia Book&Cook, przy wsparciu firmy Bidfood Farutex dostarczającej produkty do gastronomii, ugotuje tajwańską zupę z wołowiną i makaronem.
Goście festiwalu dowiedzą się również, jak zaparzyć kawę w azjatyckim stylu i poznają tajniki kulinarnej sesji zdjęciowej wykonanej w domu. Lilly Tran z restauracji Ha Long opowie o wietnamskich zwyczajach i niecodziennych składnikach swojej rodzimej kuchni, a znana łódzka wizażystka i stylistka Gosia Jakubowska pokaże, jak samodzielnie wykonać artystyczny makijaż japońskiej gejszy. Ponadto wszyscy uczestnicy będą mogli wziąć udział w konkursie zorganizowanym z serwisem Głodny.pl, w którym do wygrania będą zaproszenia na festiwalowe dania.
Przykładowe dania festiwalowe
- Tabu Sushi – Zupa Wonton, czyli bulion wołowy z imbirem, dymką, czosnkiem, grzybami shitake i shimeji, kapustą pak choi, kiełkami, fasolą mung, chilli, rzepą oraz pierożkami wieprzowymi.
- Pawilon – Ryżowa domowa tortilla z papryką gochugaru wypełniona japońskim kurczakiem teriyaki, kolendrą, piklami z czerwonej cebuli, rzepy i ogórka, z dodatkiem sera mimolette i majonezem miso. Dostępna także w wersji wegańskiej z wędzonym tofu teriyaki oraz wegańskim majonezem awokado
- HOT – Łosoś Matcha z zielonymi warzywami w kolendrowym pesto z czarnym ryżem, orzechami i miętą.
- The Chef – Curry z pomarańczą, kulkami mięsnymi i orzechami nerkowca oraz vege, podawane z ryżem jaśminowym.
- Shamo – Ryba w słodkim chilli z papryką, cebulą i ananasem podawana z warzywami i ryżem jaśminowym.
- Mangal – Fırında Kaşarlı Tavuk, czyli kurczak z warzywami zapiekany pod sosem beszamelowym i serem, serwowany z kaszą bulgur w tureckich przyprawach.
- Agrafka – Grillowany filet z łososia podawany z sajgonkami z makaronem soba, papryką, tofu, jarmużem, sosem na bazie mleka kokosowego i limonki, krewetkami koktajlowymi, chipsem z marchewki, kolendrą i chilli
- Centralna Gastromachina – Azjatycki burger w czarnej bułce z antrykotem, boczkiem teriyaki, kimchi z młodej kapusty i sosem orzechowym na mleku kokosowym.
- Kardamon – Japońskie curry z nutą miso, shitake, grzybami mun i pędami bambusa, podawane z sałatką z pędów bambusa, wakame i marynowanym imbirem.
- DOKI – Bułeczki bao faszerowane soczystą golonką w karmelu z chilli, imbirem, świeżą dymką, kapustą pak choi, grzybami shitake, marynowanym zielonym ogórkiem i japońskim majonezem.
- Hamra – Kurczak z marynowanym mango, dynią, pesto tymiankowym i serem z ananasowym ryżem i sałatką z trzech papryk.
- Zaparowani – Pierożki jiaozi w dwóch smakach: kurczak z imbirem i tajską bazylią, w cieście pszennym z dodatkiem kurkumy oraz wieprzowina z sosem sriracha w cieście pszennym z dodatkiem naturalnego atramentu z kałamarnicy. Pierożki podawane z sosem sojowym oraz z wodorostami wakame z dodatkiem suszonego chilli, prażonego sezamu, świeżej marchwi i kolendry.
- House of sushi - Yummy asian noodles, czyli makaron ryżowy z kurczakiem marynowanym w imbirze, miodzie i limonce, smażony z warzywami i grzybami mun, podawany z orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
- Umamitu - Zupa Tom Yum, czyli sycący, pikantny bulion na bazie trawy cytrynowej, galangalu i chilli z cieniutkim makaronem ryżowym podawany z sałatką z glonów wakame
Festiwalowe restauracje
- Agrafka – ul. Piotrkowska 90
- Beadnia – ul. Piotrkowska 86
- DOKI – OFF Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/142
- Dzień Dobry Caffe – ul. Narutowicza 57
- Ganesh – Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
- Centralna Gastromachina – ul. Piotrkowska 91
- Ha long – ul. Zgierska 69
- Hamra – ul. Piotrkowska 89
- Hashtag Sushi – ul. Piotrkowska 115
- HOT – ul. Kilińskiego 112/128
- House of sushi – ul. Piotrkowska 89 i ul. Pomorska 602
- Kardamoon – ul. Piotrkowska 51
- Mangal – ul. Piotrkowska 71
- Pawilon – ul. Wojska Polskiego 65/67 Aleksandrów Łódzki
- Pittu Pittu – ul. Piotrkowska 25
- Shamo – OFF Piotrkowska, Sepia Office, ul. Roosevelta 8
- Sushi Smaki – ul. Kościuszki 93
- Szpulka - Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
- Tabu Sushi – ul. Piłsudzkiego 14
- Tajska Hot Spoon - Rynek Manufaktura, ul. Ogrodowa 19
- The Chef – ul. Dąbrowskiego 48c
- Umamitu – ul. Traugutta 9
- Zaparowani – ul. Wschodnia 37
- Zielony Chrzan – ul. Żwirki 8
- Zjadliwości – ul. Piotrkowska 102A
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.