Owoce uprawiane na polu pod gołym niebem są przede wszystkim mniejsze i bardziej zwarte. Podczas gdy truskawki szklarniowe czy te przywiezione z Hiszpanii są duże i mają intensywną, czerwoną, często bardzo jednolitą barwę, polskie polne owoce są jaśniejsze i mogą mieć delikatne przebarwienia.
!reklama!
Aby upewnić się, że kupowane truskawki są świeże, należy przede wszystkim przyjrzeć się ich szypułkom - powinny być jasnozielone.
Brązowe najczęściej świadczą o tym, że owoce przeleżały kilka dni i nie są pierwszej świeżości. Najlepiej poprosić sprzedawcę o delikatne poruszenie zawartością koszyka - dzięki temu będziemy mogli sprawdzić, czy pod spodem nie znajdują się stare, mokre okazy, lub wręcz przeciwnie - niedojrzałe i zielone.
Uważajmy na nienaturalnie duże truskawki – są one prawdopodobnie naszpikowane chemią.
Szukajmy więc niewielkich, twardych owoców. I kupujmy je tylko u sprawdzonych sprzedawców. Piękne, czerwone truskawki kupione od sprawdzonego sprzedawcy, często marnieją zaraz po tym, jak wracamy do domu. Zazwyczaj jest to efekt niewłaściwego przechowywania.
Wszystkie owoce jagodowe powinny znajdować się w otwartych i przepuszczalnych koszykach lub drewnianych skrzynkach, aby miały dostęp do powietrza. Owoce trzymane w plastikowych pojemnikach szybko pleśnieją.
Smacznego :)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.