"Od małego lubiłem pomagać babci w kuchni"
- Od małego lubiłem pomagać babci w kuchni, pasjami oglądałem też różnego rodzaju teleturnieje kulinarne. Stąd pomysł na kształcenie się w zawodzie cukiernika
- mówi Przemek Piekut.
Jego kolega Adam dodaje, że gotowanie podobało mu się od zawsze, a konkurs "Z pasją do gastronomii" jest pierwszym tak dużym, w którym bierze udział.
W finale konkursu wzięło udział 18 osób
Żeby się do niego zakwalifikować, trzeba było przygotować autorskie dania z każdej kategorii i całe przygotowania uwiecznić na filmiku. Na podstawie nagrań jury wybierało zgłoszenia.W finale konkursu wzięło udział 18 osób. Rywalizowały one ze sobą w trzech konkurencjach: piekarnictwie, cukiernictwie i wędliniarstwie. Ich zadaniem było przygotowanie potraw w wybranej przez siebie kategorii. Przyszli piekarze będą piec chleby żytnie oraz chrupiące bułki, wędliniarze przygotują białą kiełbasę parzoną oraz deskę wędlin, a cukiernicy będą składać i ozdabiać tort, a także wykonają i udekorują babeczki.
Każdy uczestnik miał na swoje zadanie 90 minut
Każdy uczestnik miał na swoje zadanie 90 minut. Wszystkie niezbędne składniki potrzebne do przygotowania konkursowych potraw były na miejscu. Wśród nich znalazły się m.in. mleczna i biała czekolada, mleko, jajka i wiele innych.Wyniki zmagań nie będą znane od razu. Nagrody zostaną wręczona podczas uroczystej gali, która odbędzie się 11 grudnia w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych Nowoczesnych Technologii w Łodzi. Częścią wydarzenia będzie pokaz kulinarny Darii Ładochy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.