Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:

„Lotniska, linie lotnicze, touroperatorzy nie są zakładami fryzjerskimi”. Ostry list otwarty do premiera - Zdjęcie główne

Przeczytaj również:

Wiadomości ŁódźCzternaście podpisów prezesów i członków zarządów linii lotniczych znalazło się pod listem otwartym do premiera Mateusza Morawieckiego. Sygnatariusze listu nie przebierali w słowach krytyki po tym, jak zostały otwarte granice i przywrócony międzynarodowy ruch lotniczy.
reklama

Największym zarzutem wobec władz państwowych ze strony sygnatariuszy listu był brak planu i przewidywalnych procedur ze strony rządu w procesie otwierania granic.

Wyrażamy ogromne rozczarowanie, że decyzja o przywróceniu ruchu granicznego mimo, że od dawna oczekiwana przez branżę turystyczną, lotniczą i inne podmioty gospodarcze została podjęta chaotycznie i bez żadnej strategii - piszą sygnatariusze listu.

!reklama!Jako duże przedsiębiorstwa, zatrudniające setki czy tysiące pracowników, świadczące usługi dla setek tysięcy czy milionów klientów rocznie, linie lotnicze, lotniska i touroperatorzy muszą planować wszelkie swoje prace z pewnym wyprzedzeniem. Tymczasem decyzje rządu, z dnia na dzień zmieniają zasady funkcjonowania rynku lotniczego jednym rozporządzeniem ograniczając jego zasięg z Polski o 30%. Taka sytuacja miała miejsce dzień przed otwarciem granic, gdy rząd anulował połączenia lotnicze z Polski do takich krajów jak Wielka Brytania, Irlandia Północna, Szwecja czy Portugalia. Frustrację przewoźników budzi więc nieprzewidywalność poczynań rządu:

reklama

Aby odpowiedzialnie planować swój biznes musimy wcześniej wiedzieć co nas czeka. Lotniska, linie lotnicze, touroperatorzy nie są zakładami fryzjerskimi, które można otworzyć z dnia na dzień. Musimy projektować swoje działania na poszczególnych rynkach z dużym wyprzedzeniem. Porty Lotnicze muszą przygotować infrastrukturę i personel do latania w warunkach pandemii, linie lotnicze muszą uruchomić swoje systemy, w tym sprzedaży biletów, touroperatorzy muszą przygotować ofertę dla pasażerów, a pasażerowie muszą mieć czas by zaplanować sobie podróż. To wszystko nie odbywa się z dnia na dzień tylko z tygodnia na tydzień czy z miesiąca na miesiąc.

W podsumowaniu listu autorzy apelują do premiera, by poczynania rządu związane z otwieraniem bądź zamykaniem granic miały racjonalny charakter, były przewidywalne i przeprowadzane zgodnie z wcześniej ustalonym planem.

LIST OTWARTY DO PREZESA RADY MINISTRÓW RP

(...) apelujemy do rządu o przedstawienie nam planu, którym kieruje się rząd podejmując decyzje związane z zamykaniem lub otwieraniem granic wybranych krajów.

Ważne są dla nas jasno przyjęte kryteria, które umożliwią nam planowanie naszej działalności, a naszych pasażerów uwolnią od stresu związanego z niepewnością podróży.

wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy