reklama
reklama

Naukowcy z Bionanoparku w Łodzi badają autentyczność alkoholi. Czy whisky i wino, które pijesz, faktycznie są takie, jak zapewniają producenci?

Opublikowano:
Autor:

Naukowcy z Bionanoparku w Łodzi badają autentyczność alkoholi. Czy whisky i wino, które pijesz, faktycznie są takie, jak zapewniają producenci? - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości ŁódźCzy whisky jest tak szlachetna jak zapewniają jej producenci? Naukowiec z łódzkiego Bionanoparku prawdę Ci powie. Specjaliści z Bionanoparku w Łodzi sprawdzają jakość jednego z najpopularniejszych alkoholi świata, wykorzystując przy tym najnowocześniejsze metody badawcze.
reklama

Bionanopark w Łodzi bada szlachetność whisky. W jaki sposób?

Laboratorium Autentykacji Produktów bada skład whisky. Stosując najnowocześniejsze metody badawcze naukowcy z Bionanoparku z Łodzi  mogą określić z jakiego alkoholu została wyprodukowana whisky.

!reklama! 

- Badając skład izotopowy próbki whisky w spektrometrze magnetycznego rezonansu jądrowego i izotopowym spektrometrze mas, można określić z czego została ona wyprodukowana. Zawartość związków chemicznych zależy od wielu czynników, takich jak: odmiana zboża lub kukurydzy, klimat, gleba, czy stopień dojrzałości ziaren. Wszystko to wpływa na skład izotopowy obecnych w whisky pierwiastków. Kompozycja tych izotopów stanowi swoiste „linie papilarne”- niepowtarzalny zapis charakterystyczny dla danego trunku – tłumaczy Kamila Klajman, Manager Laboratorium Autentykacji Produktów. 

reklama

Whisky powstała prawdopodobnie w VII wieku w Irlandii. Przez wieki zdobywała coraz większą popularność, a receptura jej wytwarzania ewoluowała. Destylarnie na całym świecie prześcigają się w sposobach udoskonalenia jej smaku. Szkocka i irlandzka whisky wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego. Amerykanie do jej produkcji wykorzystują też alkohol pochodzący z kukurydzy, żyta, pszenicy oraz jęczmienia.

Polecamy: W województwie łódzkim na papierosy i alkohol wydajemy krocie!

W Bionanoparku w Łodzi badana jest nie tylko autentyczność whisky, ale także innych alkoholi

– Większość pierwiastków jest mieszaniną izotopów, a ich względna zawartość zmienia się w wyniku procesów chemicznych i biochemicznych. Dlatego produkty otrzymane w różny sposób, w różnych miejscach świata, różnią się składem izotopowym. Co ciekawe, poszczególne partie tego samego produktu mogą się od siebie różnić, szczególnie w przypadku tzw. whisky blended malt – wyjaśnia Kamila Klajman.

reklama

Laboratorium Autentykacji Produktów w Bionanoparku posiada międzynarodową akredytację potwierdzającą jego kompetencje w obszarze badania autentyczności win oraz wyrobów spirytusowych. 

Jest pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując izotopową spektrometrię mas (irm-MS) oraz izotopową spektroskopię magnetycznego rezonansu jądrowego (SNIF-NMR).

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama