Łódzki Ogród Botaniczny czeka na odwiedzających
!reklama!Naczelnik Ogrodu podpowiada jakie kwitnące rośliny możemy zaobserwować w najbliższym czasie.
- Wybierając się na spacer do Ogrodu Botanicznego na początku kwietnia warto - odwiedzić: alpinarium, gdzie o tej porze roku kwitną kobierce krokusów i pięknie pachnie, także kwitnąca, kalina wonna, jak również dział flory polskiej z kwitnącymi śnieżyczkami przebiśnieg, przylaszczkami, miodunkami i wawrzynkiem wilcze łyko. W kolejnych tygodniach kwietnia w Ogrodzie pojawią się sasanki, jak również masowo kwitnące geofity takie jak zawilce, ziarnopłony wiosenne i złocie żółte.
W drugiej połowie kwietnia będzie można podziwiać kwitnące kolekcje forsycji, magnolii i wiśni piłkowanych – zapowiada Dorota Mańkowska, naczelnik Ogrodu Botanicznego.
Czym jest „Akademia różnorodności Ogrodu Botanicznego”?
W kwietniu rusza także „Akademia różnorodności Ogrodu Botanicznego 2021”.W związku z trwającą pandemią koronawirusa tegoroczna, czwarta już edycja Akademii Różnorodności Ogrodu Botanicznego w Łodzi będzie się odbywać w formie hybrydowej.
- W ramach Akademii chcemy Państwu zaproponować cykl spacerów przyrodniczych pt. „Ogród bez tajemnic”. Spacery te będą przeprowadzane w reżimie sanitarnym zgodnie z bieżącymi wytycznymi ujętymi w rozporządzeniach Prezesa Rady Ministrów. Informacje na temat terminów spotkań oraz zapisów będą ukazywały się na bieżąco na stronie internetowej Ogrodu Botanicznego (www.botaniczny.lodz.pl) oraz na oficjalnym profilu Facebookowym Ogrodu - www.facebook.com/OgrodBotanicznyLodz - zapowiada Mańkowska.
W tym roku w ramach Akademii Różnorodności odbywać się będą także dwa nowe cykle zajęć prowadzone online, tj.:
- „Akademia Ogrodnika”, w ramach której doświadczeni pracownicy Ogrodu Botanicznego podzielą się z państwem własną wiedzą i zachęcą do uprawy różnych roślin, w państwa ogrodach, na balkonach i parapetach.
- „Dzika kuchnia” to propozycja skierowana do miłośników gotowania niebanalnych potraw. Podczas spotkań uczestnicy zajęć będą mogli poznać dzikie rośliny jadalne, miejsce ich występowania, a także ich smak. Zajęcia te będą prowadzone przez Katarzynę Mikulską na co dzień prowadzącą projekt
„W miejskiej kniei”.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.