Ryneczki odbywają się w soboty od godziny 8 do 13 przy Porcie Łódź oraz w drugiej lokalizacji na ulicy Drewnowskiej przy Manufakturze.
Naturalne wyroby prosto od rolników
Jestem pszczelarzem, praca z pszczołami jest moją pasją. W ofercie mam miody z rzepaku, wielokwiatowe, akacjowe, faceliowe, mniszkowe, lipowe, leśne, gryczane i spadziowe. Do tego soki z owoców pochodzących ze starego, dziadkowego sadu: jabłkowy, malinowy, porzeczkowy, aroniowy, gruszkowy
- wymienia pan Piotr Bednarski z Orchowa, którego można spotkać na ryneczku przy Porcie Łódź.
Z kolei na ryneczku przy Manufakturze, na placu po starym szpitalu, gdzie dostać się można od ulicy Drewnowskiej lub Piwnej miody i produkty pszczele sprzedaje pani Renata Jatczak z Dobrej Nowiny.
Kolorowe miody, to jest miód kremowany z dodatkiem owoców liofilizowanych. Jest np. borówka, aronia, cytryna, jagoda goi, kokos, z dziką różą, wiśnią, rokitnik, malina, truskawka, żurawina, a także pokrzywa.
- mówi pani Renata.
Oryginalne przetwory na ryneczku prosto od rolnika
Przy ulicy Drewnowskiej na straganach znajdziemy także warzywa, które można kupić u pana Kamila z ekologicznej uprawy z Żelechlina (KamiLove).Wśród sprzedawców jest także pani Marietta z Walewic, która przygotowuje ekologiczne makarony. Do swoich produktów dodaje jajka od własnych kur i mąkę z lokalnego młyna.
Dużym zainteresowaniem cieszą się także soki, które spotkamy u różnych wystawców. Pan Jan przyjeżdża z sokami z Jeziorska.
Jest jabłko-malina, sama malina i połączenie jabłka, imbiru i cytryny, co bardzo dobrze sprawdza się na przeziębienie.
- mówi pan Jan.
Na straganie u pani Jagody z Goleńska znajdziemy tłoczone na zimno soki w butelkach i plastikowych workach z dozownikiem. Nie brakuje jabłek i śliwek oraz domowych przetworów np. kiszonej kapusty.
Swoje wyroby sprzedaje także pan Mateusz Parol ze Smardzewic, który na otoczonej drzewami łące uprawia pigwowce. Przygotowuje z nich koncentraty oraz przeciery.
Sery i jajka ze sprawdzonego źródła
Na ryneczku przy Porcie Łódź na stoisku pani Agnieszki można kupić sery świeże, dojrzewające i pleśniowe. Są wyprodukowane z krowiego mleka. Do tego serowe pasty, które można jeść z chlebem tak jak masło, a także naturalne jogurty.
Przy wytwarzaniu serów jest sporo roboty. Wyprodukowanie świeżego trwa około 2-3 dni, natomiast dojrzewające wymagają jeszcze więcej czasu: trzeba je obracać, myć, szorować
- opowiada Agnieszka Olejniczak.
Z kolei świeże warzywa, jajka i olej rzepakowy kupimy u pana Tomasza spod Brzezin.
Ryneczek Prosto od rolnika w Łodzi – gdzie dokładnie ich szukać?
Ryneczek wojewódzki przy Porcie Łódź znajduje się na parkingu obok Sport Stacji. Można dojechać do niego od strony Leroy Merlin lub IKEA albo wyjść bezpośrednio z centrum handlowego (nowo otwarte wyjście jest przy sklepach Kappahl i Media Markt).Ryneczek przy ulicy Drewnowskiej znajduje się naprzeciwko Manufaktury na terenie dawnego szpitala. Samochód najlepiej zostawić na terenie centrum handlowego i udać się tam podczas weekendowych zakupów. Wejście możliwe jest od ulicy Drewnowskiej lub Piwnej (drogę wyznaczają banery).
Udając się na zakupy, warto mieć ze sobą gotówkę, bo nie na każdym stoisku da się zapłacić kartą.
Współpraca: Karolina Brózda
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.