reklama
reklama

W Łodzi startuje festiwal kulinarny Fine Dining Week. 5-daniowe menu od znakomitych szefów kuchni [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Rozpoczęła się dziewiąta edycja festiwalu kulinarnego Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września. Autorskie dania przygotowali znakomici Szefowie Kuchni w myśl motywu przewodniego: sezon na polski fine dining. 5-daniowe menu w festiwalowej cenie 129 zł za osobę to doskonała okazja do poznania nowych miejsc i smaków. Rezerwacji można dokonywać online na stronie www.FineDiningWeek.pl.
reklama

Podczas Fine Dining Week wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla Gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach.

 !reklama!

Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów – warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.

- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju. Pragniemy, by za sprawą wspomnianej kulinarnej podróży, Goście mieli okazję przenieść się do miejsc, smaków i zapachów, które znają, które pamiętają i które są im z wielu względów bliskie – mówi Arkadiusz Kozłowski, szef kuchni łódzkiej restauracji Quale.

Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Łodzi, Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco.

W festiwalu wezmą udział takie restauracje jak m.in.: łódzka Quale, warszawskie Chianti, Koneser Grill, Oficyna w Pałacu Rozalin, krakowska Unicus, trójmiejska Biały Królik czy Mercato w gdańskim Hiltonie, wrocławska Mennicza Fusion, Babinicz w Dworzysku, szczecińska Radisson Renaissance, poznańska Enjoy Restaurant, gliwicka Plado, Dworek New Restaurant z Bielska-Białej. Rezerwacji stolików na stronie www.FineDiningWeek.pl.

Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.

- Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk. – komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.

  • Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
  • Festiwalowe miasta i regiony: Łódź, Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Szczecin
  • Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020 r.
Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub zrzeszająca gości i restauracje. To największa platforma online do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week

Źródło: mat. organizatora

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama