Podczas Fine Dining Week wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla Gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach.
!reklama!
Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów – warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.
- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju. Pragniemy, by za sprawą wspomnianej kulinarnej podróży, Goście mieli okazję przenieść się do miejsc, smaków i zapachów, które znają, które pamiętają i które są im z wielu względów bliskie – mówi Arkadiusz Kozłowski, szef kuchni łódzkiej restauracji Quale.
Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Łodzi, Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco.
W festiwalu wezmą udział takie restauracje jak m.in.: łódzka Quale, warszawskie Chianti, Koneser Grill, Oficyna w Pałacu Rozalin, krakowska Unicus, trójmiejska Biały Królik czy Mercato w gdańskim Hiltonie, wrocławska Mennicza Fusion, Babinicz w Dworzysku, szczecińska Radisson Renaissance, poznańska Enjoy Restaurant, gliwicka Plado, Dworek New Restaurant z Bielska-Białej. Rezerwacji stolików na stronie www.FineDiningWeek.pl.
Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.
- Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk. – komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.
Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.
- Rezerwacje: www.FineDiningWeek.pl
- Festiwalowe miasta i regiony: Łódź, Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Szczecin
- Termin Festiwalu: 26 sierpnia - 13 września 2020 r.
Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub zrzeszająca gości i restauracje. To największa platforma online do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week
Źródło: mat. organizatora
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.