reklama
reklama

Druga edycja akcji Dumni z zalewajki! Czy łódzka zupa będzie miała swoje oficjalne święto?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Druga edycja akcji Dumni z zalewajki! Czy łódzka zupa będzie miała swoje oficjalne święto?  - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźGastronomiczne przedwiośnie upłynie w Łodzi pod znakiem zalewajki. Od 1 do 15 marca portal Jemy w Łodzi organizuje akcję Dumni z zalewajki. Również w tym roku na zalewajkowym szlaku znalazło się wiele restauracji, promujących lokalne smaki. Organizatorzy nie wykluczają, że regionalna zupa będzie miała swoje stałe święto w kalendarzu.
reklama

Zalewajkowym szlakiem po łódzkich restauracjach, czyli druga edycja Dumni z zalewajki

Portal Jemy w Łodzi ogłasza drugą edycję akcji Dumni z zalewajki. Do Rady Miejskiej w Łodzi właśnie wpłynęło podanie o ustanowienie lokalnego Dnia Zalewajki. Organizatorzy akcji nie czekają jednak na oficjalne ustanowienie święta – już teraz zaczynają promować najbardziej łódzkie danie. 

Na stronie portalu Jemy w Łodzi umieszczono zalewajkową mapę, na której znalazły się adresy lokali serwujących łódzką zupę. By ułatwić nawigację jej miłośnikom, na drzwiach restauracji pojawiły się specjalne informacyjne naklejki. Zobaczymy je na drzwiach takich lokali jak m.in. Ukryte rzeki, Restauracja Fatamorgana, Piwnica łódzka, Imber, MITMI czy Urban Bistro Politechnika. 

reklama

– Na początku marca zawsze będziemy aktualizować nasz szlak. Cieszymy się, że w tym roku dołączają do nas nowe miejsca – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. 

Na tym nie kończą się tegoroczne atrakcje. Organizatorzy przygotowali wyjątkowy spot promocyjny w formie telewizyjnych wiadomości, fani zalewajki będę mogli kupić kolekcjonerski plakat autorstwa Igora Jankowskiego, a także puzzle z grafiką akcji. Na stronie portalu zostaną opublikowane nowe, nietuzinkowe przepisy na zupę przygotowane przez łódzkich szefów kuchni (między innymi będzie to zalewajka z azjatyckim twistem), specjaliści wyjaśnią również różnicę między zalewajką, białym barszczem a żurkiem.

Jeśli zalewajka, to oczywiście zakwas – w piekarni Montag będzie dostępny produkt sygnowany logo akcji, w tym roku zupę będzie też można zjeść z dedykowanego jej naczynia. – Działamy lokalnie i zapraszamy do współpracy łódzkich twórców i firmy. Dlatego o stworzenie miski na zalewajkę poprosiłyśmy Jolantę Kowalską z pracowni Glina w ceramice – mówi Izabella Borowska. Seria naczyń będzie limitowana, miskę będzie można kupić w pracowni lub (podobnie jak puzzle), wygrać w konkursie organizowanym przez Jemy w Łodzi.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama