reklama
reklama

Kulminacja Święta Zalewajki! W środę (20 marca) talerz tej najbardziej łódzkiej zupy można zjeść za 17 zł

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: UM

Kulminacja Święta Zalewajki! W środę (20 marca) talerz tej najbardziej łódzkiej zupy można zjeść za 17 zł - Zdjęcie główne

W środę (20 marca) wszystkie zupy na Łódzkim Szlaku Zalewajki kosztują 17 zł za talerz. | foto UM

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźTen tydzień mija w Łodzi pod znakiem najbardziej łódzkiej zupy, czyli zalewajki. Wszystko odbywa się w ramach współorganizowanej przez Łódzkie Centrum Wydarzeń czwartej edycji wydarzenia "Dumni z zalewajki". Jak co roku, organizatorzy udostępniają łodzianom Łódzki Szlak Zalewajki, czyli miejsca, w których każdego dnia mogą zjeść kultową zupę.
reklama

Będą specjalne przepisy

W tym roku partnerem Święta Zalewajki zostało Monopolis, więc na zalewajkowym szlaku nie zabraknie tamtejszych restauracji. Przygotują one specjalne zalewajki i przepisy - będzie nawet zalewajka-ramen.

Makaron ramen, wywar i grzyby

- Już niedługo podamy cały przepis, ale generalnie zasada jest taka, że łączymy naszą łódzką zupę z zasadą tworzenia ramenu. Jest więc makaron ramen, wywar zalewajkowy i dodatki: pulpety, cebulka, grzyby. Jak w ramenie, dodatki mają zaskakiwać, stąd różne tekstury i smaki (również słodkie)

- mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.

Wszystkie zalewajki w tej samej cenie

Podczas świętowania nie zabraknie wydarzeń specjalnych i konkursu. W ramach akcji "Cała Łódź je zalewajkę", która przypada na środę (20 marca), wszystkie zalewajki ze szlaku będą dostępne w tej samej cenie: 17 zł.

reklama

Podstawa to ziemniaki pokrojone w kostkę

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, której podstawę stanowią pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki, zalane (stąd nazwa) przygotowanym osobno czytsym żurem z zakwasu chlebowego.

Pierwsze wzmianki pochodzą z Łodzi

Zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu te pierwsze były bazą wielu potraw. Dzięki prostocie zalewajka rozpowszechniła się również w Kielcach.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama