Jadalne kwiaty w kuchni. Do jakich potraw pasują?
Chyba nikogo nie dziwi już wykorzystanie kwiatów w kuchni. Mogą w ciekawy sposób urozmaicić posiłek zarówno w kwestii smaku, jak i jego prezentacji.Kwiaty mają wiele smaków i zapachów. Niektóre z nich smakują ostrzej, inne bardziej słodko i aromatycznie. Nadają się do użycia w daniach słonych i słodkich. Przez szefów kuchni często dodawane są do sałatek, deserów i herbat, a także do dekoracji wypieków. Zdarza się, że płatki kwiatowe zagniata się wraz z ciastem np. na makaron.
Ten efektowny dodatek do potraw powinniśmy stosować z umiarem, ponieważ w większych ilościach mogą mieć działanie alergogenne.
Aby mieć pewność co do ich jakości i pochodzenia, jadalne kwiaty warto zasadzić we własnym ogródku. Tylko wtedy mamy pewność, że nie były nawożone czy opryskiwane. Rośliny muszą być zdrowe i czyste, koniecznie umyte przed podaniem.
Wiele osób korzysta z nich również po zasuszeniu. Aby jak najdłużej zachowały swoje walory należy przechowywać je w papierowej torebce.
Jakie kwiaty najczęściej wykorzystuje się w gastronomii?
• Bergamotka• Bratek ogrodowy
• Cukinia i dynia
• Cykoria
• Werbena cytrynowa
• Lawenda
• Jaśmin
• Lilia
• Mięta
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.