Sprawdzony przepis na pyszne czekoladowe muffinki
Aby przygotować muffinki czekoladowe potrzebne będą:- pół kostki masła (200g)
- gorzka czekolada (200g)
- mąka (350g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 250 g cukru (lub mniej, jeśli wolicie, by Wasze muffinki były bardziej wytrawne)
- cukier wanilinowy (1 łyżka)
- 3 jajka
- 180 ml mleka
Przed przygotowaniem ciasta należy upewnić się, że mamy w domu metalową formę na muffiny ze specjalnymi wgłębieniami. W zależności od wielkości wgłębień waszej foremce, z tego przepisu otrzymacie około 17 babeczek.
Masło należy wrzucić do rondelka, roztopić i pozostawić do wystudzenia. Do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną czekoladę pokroić w niewielkie kawałeczki.
Do osobnej miski wlać jajka i mleko a następnie zmiksować je razem. Kiedy się połączą, dodać do miski z produktami sypkimi oraz chłodnym roztopionym masłem. Po wymieszaniu masy, dodać czekoladę, a następnie ponownie rozmieszać. Ważne, by w cieście nie było grudek surowej mąki, choć cała masa nie powinna być idealnie gładka.
Porcje ciasta wlać do papilotek, którymi wyłożona została metalowa forma.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 20-30 minut. Wierzch naszych muffinek powinien się podpiec.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.