Łodzianie nie mogą narzekać na brak propozycji kulinarnych. Regularnie otwierają się nowe lokale, inne informują o nowościach, które wprowadziły, jeszcze inne o swoich sukcesach na rynku gastronomicznym.
Łódzki akcent w Przewodniku Poland 100 Best Restaurants
Jeżeli chodzi o menu, to jest ono naprawdę zróżnicowane. W Łodzi zjemy tradycyjną kuchnię polską, włoską, japońska, ale też szeroką gamę fast foodów.
Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Również osoby, które lubią wykwintne dania i restauracja doceniane są ogólnopolskich rankingach. Jednym z ich jest Przewodnik Poland 100 Best Restaurants. W tegorocznej XIII już edycji znalazły się aż trzy łódzkie lokale.
W rankingu Przewodnik Poland 100 Best Restaurants biorą udział restauracje i karczmy, które w głównej mierze oceniane są przez konsumentów. - Dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych - zaznacza organizator.
Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdego lokalu obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody są przyznawane w pięciu grupach: jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców.
W 2024 roku najlepszą restauracją w Polsce została uznana warszawska restauracja "U WIENIAWY". Jeżeli chodzi o łódzki akcent, to cztery widelce zdobyła restauracja: Ristorante Mare e Monti, która serwuje włoskie dania - Produkty, z których przygotowujemy nasze dania są dostarczane przez wyselekcjonowanych, stawiających tak jak my na najwyższą jakość, producentów włoskich - zaznaczają właściciele lokalu. W ich menu restauracji znajdziemy, m.in. - przystawki: tatar wołowy wędzony, panierowane owoce morza, czy też deska wędlin i serów włoskich. Zupy: krem z pomidorów, bulion z ośmiornicy. Pierwsze dania: radiatori, makaron spaghetti, makaron paccheri, makaron scialatielli. Dania mięsne: włoska kiełbasa wp. z modeny, sezonowana włoska polędwica scottona, polędwiczka z cielęciny sous - vide. Dania rybne: grillowany okoń morski, krewetki w sosie winno maślanym.
Cztery widelce otrzymała również restauracja Wątek, w której szefem kuchni jest Robert Biernacki. Tworzy on swoje dania w oparciu o naturalne i lokalne produkty. Menu zmienia się ze względu na sezon. Znajdziemy tam, m.in. tatar z jagnięciny mlecznej, carpaccio z ośmiornicy i polską ricottę z kumkwatem i bergamotką. Poza tym sałatki, dania mięsne (schab z prosiaka mlecznego, filet z kurczaka kukurydzianego) i rybne (pieczony filet rybny i dorsz atlantycki).
AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce otrzymała restauracja Wzorcownia, która jest królestwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Mieście się ona w Pabianicach i została doceniona po raz kolejny.
Są tu serwowane dania oparte na najwyższej jakości produktach: świeżych warzywach, mięsie, rybach pochodzących od lokalnych hodowców i producentów, którzy nie są nastawieni na masową produkcję.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.