Pierogi Łódź. Które łódzkie lokale serwują je najlepiej?
Ugotowane w wodzie, na parze, upieczone, usmażone czy grillowane. Wypełnione najrozmaitszymi farszami. Na cieście z mąki pszennej, razowej, kukurydzianej, ryżowej, gryczanej.Sposobów na przygotowanie i podanie pierogów jest wiele. Na stałe zagościły one w polskiej kuchni, również za sprawą tradycji świątecznych związanych z przygotowaniem potraw wigilijnych w Święta Bożego Narodzenia.
To potrawa, którą możemy spotkać w wielu kuchniach świata – nie tylko polskiej, ale też włoskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej, chińskiej czy żydowskiej.
Staropolskie danie może być podawane zarówno na słodko, jak i słono. Pierogi formowane są w przeróżne rozmiary i kształty – od maleńkich uszek, przez pielmieni po całkiem duże chinkali wypełnione mięsem i rosołem.
Gdzie spróbować najlepszych pierogów w Łodzi? Adresy pierogarni wraz z ocenami wg Google umieściliśmy w naszej galerii.
CZYTAJ TAKŻE >>> Żywność rzemieślnicza z Łodzi i okolic. Cudze chwalicie, swego nie znacie [galeria]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.