Sushi to znane na całym świecie danie kuchni japońskiej. Co charakteryzuje tę potrawę? Przede wszystkim bogactwo i harmonia smaków. Sushi można przygotować na wiele sposobów – podstawowe składniki to ryż, ryby, owoce morza, warzywa – najczęściej zawijane w arkusze nori - a najpopularniejsze dodatki to sos sojowy czy wasabi. Różnorodność składników i wariacji na ich temat pozwoliła kulinarnym mistrzom sushi stworzyć mnóstwo rodzajów tej potrawy. Najpopularniejsze z nich to sushi maki (składniki zawijane we wspomniany juz papier nori), hosomaki (zawinięty ryż i jeden wybrany dodatek), sashimi (przyrządzone bez ryżu) czy nigri (porcja ryżu z odrobiną wasabi i surową rybą).
Restauracje sushi w Łodzi. Dlaczego łodzianie kochają sushi?
Co sprawia, że sushi jest jedną z najbardziej lubianych potraw kuchni azjatyckiej? Ze względu na jego różnorodny charakter koneserzy tego dania wymienią z pewnością kilka powodów. Zapytaliśmy o to jedną z miłośniczek kuchni japońskiej.
„Co najbardziej lubię w sushi? Celebrację chwili – naprawdę. Dopiero sushi pozwoliło mi zrozumieć czym się różni zwykłe jedzenie od smakowania go. Wszystko jest w nim tak harmonijnie skomponowane” – mówi pani Eliza.
Miłośników sushi w Łodzi nie brakuje – przekonaliśmy się o tym przygotowując listę najwyżej ocenianych łódzkich restauracji serwujących to danie. Przy wyborze braliśmy pod uwagę ilość przyznanych gwiazdek i zamieszczonych opinii Google (było ich naprawdę dużo – łodzianie lubią dzielić się swoimi doświadczeniami kulinarnymi!).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.