W Łodzi spróbujecie wszystkich pierogów świata
Mieszkańcy Łodzi dobrze znają ten festiwal. Tętniący życiem targ zlokalizowany w Odlewni przy Piotrkowskiej 217 skupia wiele kultur oraz kuchni. To świetny sposób na ciekawe spędzenie wolnego czasu – nie od dziś wiadomo, że jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
– Festiwal Pierogów Świata odbywa się przynajmniej dwa razy w roku. Myślę, że mieszkańcy przyzwyczaili się do niego i wyczekują tego wydarzenia – mówi Beata Żbikowska, jedna z koordynatorek wydarzenia.
Organizatorzy zapowiadają ogromną różnorodność serwowanych potraw. Nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia sprawią wielką radość prawdziwym miłośnikom pierogów.
– Zawsze coś się zmienia. Wystawcy często dodają nowe rzeczy, zmieniają składniki lub formułę dań. W weekend będzie można spróbować pierogów z całego świata m.in. z Persji, Gruzji, Wietnamu, Japonii czy Korei. Nie zabraknie oczywiście pierogów z Polski – mówi przedstawicielka Festiwalu.
Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.
Pośród licznych stoisk każdy znajdzie coś dla siebie. Festiwal rozszerza swoją ofertę o słodycze z różnych rejonów świata – mieszkańcy skosztują słodkości od serników po baklawy.
Dlaczego tak bardzo kochamy pierogi? Odpowiedź jest prosta.
– Nie ma nic lepszego niż ciasto otulające pyszny farsz – mówi Beata Żbikowska.
Festiwal Pierogów Świata odbędzie się w weekend 24–25 września w budynku Odlewni przy ul. Piotrkowskiej 217.
Godziny festiwalu: sobota – 12:00 - 20:00, niedziela 12:00 - 18:00
CZYTAJ TAKŻE >>> Ruszyły sobotnie kiermasze na Targu Jaracza. Kup, wymień, sprzedaj i oddaj – sprawdź, jak
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.