Reklama

Reklama

Pierogi z całego świata tylko na Piotrkowskiej! Rusza weekendowy festiwal

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Archiwum TuŁódź

Pierogi z całego świata tylko na Piotrkowskiej! Rusza weekendowy festiwal - Zdjęcie główne

Spróbujcie pierogów w Odlewni przy Piotrkowskiej 217 | foto Archiwum TuŁódź

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Wietnam, Gruzja czy Japonia. Dzięki Festiwalowi Pierogów Świata poznacie tradycyjne smaki z najdalszych zakątków globu. Do łódzkiej Odlewni wydarzenie od lat przyciąga wszystkich mieszkańców zakochanych w pierogach. O to, dlaczego tak bardzo je kochamy, pytamy koordynatorkę festiwalu.

W Łodzi spróbujecie wszystkich pierogów świata 

Mieszkańcy Łodzi dobrze znają ten festiwal. Tętniący życiem targ zlokalizowany w Odlewni przy Piotrkowskiej 217 skupia wiele kultur oraz kuchni. To świetny sposób na ciekawe spędzenie wolnego czasu – nie od dziś wiadomo, że jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.

– Festiwal Pierogów Świata odbywa się przynajmniej dwa razy w roku. Myślę, że mieszkańcy przyzwyczaili się do niego i wyczekują tego wydarzenia – mówi Beata Żbikowska, jedna z koordynatorek wydarzenia. 

Organizatorzy zapowiadają ogromną różnorodność serwowanych potraw. Nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia sprawią wielką radość prawdziwym miłośnikom pierogów. 

– Zawsze coś się zmienia. Wystawcy często dodają nowe rzeczy, zmieniają składniki lub formułę dań. W weekend będzie można spróbować pierogów z całego świata m.in. z Persji, Gruzji, Wietnamu, Japonii czy Korei. Nie zabraknie oczywiście pierogów z Polski – mówi przedstawicielka Festiwalu. 

Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. 

Pośród licznych stoisk każdy znajdzie coś dla siebie. Festiwal rozszerza swoją ofertę o słodycze z różnych rejonów świata – mieszkańcy skosztują słodkości od serników po baklawy. 

Dlaczego tak bardzo kochamy pierogi? Odpowiedź jest prosta. 

– Nie ma nic lepszego niż ciasto otulające pyszny farsz – mówi Beata Żbikowska. 

Festiwal Pierogów Świata odbędzie się w weekend 24–25 września w budynku Odlewni przy ul. Piotrkowskiej 217. 

Godziny festiwalu: sobota – 12:00 - 20:00, niedziela 12:00 - 18:00 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy