Prosty przepis na szybki jabłecznik
Ten jabłecznik przygotujemy naprawdę szybko. Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 gramów zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Co potrzebujemy na masę?
Na masę:
- 2 kilogramy kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu.
Jak przygotować krok po kroku?
Przygotowanie:W dużym naczyniu umieść wszystkie składniki na ciasto i dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Jabłka trzeba obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i cynamonem. Następnie dno formy wykładamy połową ciasta, rozkładamy na niej jabłka i przykrywamy drugą połową.
Piekarnik trzeba wcześniej nagrzać do 180 st. Celsjusza. Wstawiamy jabłecznik i pieczemy przez 50-55 minut. Gdy będzie gotowy, nabierze złotego koloru, a jabłka zmiękną. Schłodzone ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.