Ten przepis zdradziła nam teściowa – Ula, dostała go od starszej koleżanki z pracy.
Przepis na pierniki, który nie zawodzi. Przygotowanie krok po kroku
Pierniczki warto upiec już teraz. Do świąt skruszeją, a im dłużej poleżą w chłodnym miejscu, tym będą smaczniejsze. Jest też niezła zabawa z dekoracją.Składniki:
- 2 kostki margaryny (np. popularnej „Kasi”),
- 8 jaj,
- 3,5 szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 kilogramy mąki,
- 1 słoik miodu – 500 gramów,
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki kawy mielonej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki sody oczyszczonej.
Jak zrobić pierniczki? Proste wykonanie – krok po kroku
Sodę rozpuść w pół szklanki wody. Wymieszaj pozostałe suche składniki. Robij jajka, margarynę rozpuść z miodem i cukrem, zostaw do przestudzenia. Mokre składniki połącz z suchymi i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i zostaw na jeden lub dwa dni w lodówce – im dłużej, tym lepiej.Ciasto rozwałkuj na około 0,5 centymetra i wykrawaj pierniczki według uznania. Piecz w 180 stopniach około 10 minut.
Miękkie pierniczki. Pamiętaj o trzech ważnych zasadach
Przedstawiamy trzy sposoby, aby zachować miękkość pierników:1. Nie przesadzaj z ilością mąki. Zbyt suche ciasto sprawi, że pierniczki będą tawrde.
2. Masło dodane do pierników ma być miękkie.
3. Ciasto im dłużej postoi w lodówce, tym lepiej.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Zupa rybna na święta. Prosty przepis Babci Krysi. To danie nie może wam się nie udać
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.