reklama
reklama

Pyszne i proste pierniki świąteczne. Przepis od teściowej Uli wyjątkowo nie zawodzi!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: canva

Pyszne i proste pierniki świąteczne. Przepis od teściowej Uli wyjątkowo nie zawodzi! - Zdjęcie główne

Przepis na pierniczki od teściowej Uli. Jest banalnie prosty | foto canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźTe pierniczki wychodzą zawsze. Są miękkie i pyszne, a przepis jest banalnie prosty. Wystarczy, że dacie im trochę czasu w lodówce.
reklama

Ten przepis zdradziła nam teściowa – Ula, dostała go od starszej koleżanki z pracy.

Przepis na pierniki, który nie zawodzi. Przygotowanie krok po kroku

Pierniczki warto upiec już teraz. Do świąt skruszeją, a im dłużej poleżą w chłodnym miejscu, tym będą smaczniejsze. Jest też niezła zabawa z dekoracją.

Składniki: 

  • 2 kostki margaryny (np. popularnej „Kasi”),
  • 8 jaj,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 kilogramy mąki,
  • 1 słoik miodu – 500 gramów,
  • 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki sody oczyszczonej.
Przepis można też modyfikować – z powyższego będziecie mogli obdarować całą rodzinę.

reklama

Jak zrobić pierniczki? Proste wykonanie – krok po kroku

Sodę rozpuść w pół szklanki wody. Wymieszaj pozostałe suche składniki. Robij jajka, margarynę rozpuść z miodem i cukrem, zostaw do przestudzenia. Mokre składniki połącz z suchymi i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i zostaw na jeden lub dwa dni w lodówce – im dłużej, tym lepiej.

Ciasto rozwałkuj na około 0,5 centymetra i wykrawaj pierniczki według uznania. Piecz w 180 stopniach około 10 minut.

 



Miękkie pierniczki. Pamiętaj o trzech ważnych zasadach

Przedstawiamy trzy sposoby, aby zachować miękkość pierników:

reklama

1. Nie przesadzaj z ilością mąki. Zbyt suche ciasto sprawi, że pierniczki będą tawrde.

2. Masło dodane do pierników ma być miękkie.

3. Ciasto im dłużej postoi w lodówce, tym lepiej.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo