Festiwal Pierogów Świata w Odlewni przy Piotrkowskiej w Łodzi
To kolejna odsłona Festiwalu Pierogów Świata i kolejne przedsięwzięcie w Odlewni przy Piotrkowskiej 217.
- Festiwal Pierogów Świata odbywa się przynajmniej dwa razy w roku. Myślę, że mieszkańcy przyzwyczaili się do niego i wyczekują tego wydarzenia - mówi Beata Żbikowska, jedna z koordynatorek wydarzenia.
Łodzianom swoje wariacje na temat pierogów prezentowali między innymi restauratorzy z Warszawy.
- Mamy cały wachlarz pierogów, od indyjskich z pastą curry z ziemniakami i groszkiem, przez pierogi z kimchi czy z wieprzowiną, kurczakiem, po wersje z warzywami dla wegetarian. Serwujemy pierogi łagodne, ostre. Jest też coś dla sympatyków owoców morza, pierogi z krewetkami i są one bardzo popularne - mówi pani Karolina z Kung Fu Kimchi z Warszawy.
Na miejscu można było także skosztować pierożków w różnych kolorach - np. czerwonych czy zielonych.
- To azjatycka przekąska. Pierożki są kolorowe dzięki barwnikom, to kurkuma czy wyciąg z kałamarnicy. Nadzienie jest również, np. wieprzowina z krewetką, szpinak z serem czy kurczak na słodko. Łodzianie najczęściej wybierają opcję miks, dzięki temu próbują każdego smaku - mówi Mateusz Wójcik, kucharz z The Dumplings Food Truck.
Okazuje się również, że łodzianie lubią perskie pierogi.
- Mieszkamy w Polsce od 8 lat, mieszkamy w Warszawie i nasze jedzenie, na bazie tradycyjnych receptur z Iranu i Afganistanu, serwujemy na różnych festiwalach w całej Polsce - mówi Ali, kolejny z wystawców.
Obok pierogów na miejscu dostępne były również inne dania, m.in. kuchni azjatyckiej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.