reklama
reklama

Najlepsze porady na pyszną jesień! Co warto jeść jesienią?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Najlepsze porady na pyszną jesień! Co warto jeść jesienią?  - Zdjęcie główne

Zdjęcie ilustracyjne | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinach Które jesienne potrawy są najlepsze? Jesień stawia przed nami wiele wyzwań, obniżenie temperatury niekorzystnie wpływa na naszą odporność. Które warzywa i owoce najlepiej wpływają na jej zwiększenie? Sprawdź, co powinno znaleźć się w spiżarni i na talerzu każdego łodzianina!
reklama

Obecna pora roku to przede wszystkim wariacja kolorów: czerwień, pomarańcz, brąz czy burgund – właśnie tak wyglądają nasze jesienne skojarzenia. Wszystkie kolory za które tak kochamy ten czas w roku, powinny znaleźć się na naszych talerzach. Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, paprykę, cukinię, buraki, bakłażany, pomidory, śliwki, gruszki i żurawinę.

W trosce o zdrowie, do jesiennych herbat, deserów czy nawet potraw zalecane jest dodawanie cytryny, imbiru, cynamonu i goździków, które mają działanie antybakteryjne i odkażające.

Które dania i desery są najlepsze na jesień?

  • Kasza pęczak z grillowaną papryką, dynią i ciecierzycą
To pyszne i sycące połączenie będzie idealną jesienną potrawą. Grillowana papryka z dynią i ciecierzycą to pełnia witamin działających na naszą odporność i zdrowie, są to witaminy – C, A, E, a także witaminy z grupy B. Kolorowe warzywa po grillowaniu w ulubionej marynacie i przyprawach – curry, papryce czy czosnku, będą ucztą dla oczu i podniebienia.

  • Francuska zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa nie dla wszystkich może brzmieć zachęcająco, głównie ze względu na odstraszający zapach samego warzywa. Nie warto jednak dać się zniechęcić, ponieważ zupa cebulowa to cudowny aromat, smak i wartości odżywcze. Cebula ma wartości przeciwzapalne i wykrztuśne, dzięki czemu możemy nie tylko zapobiegać obniżeniu odporności, ale pomóc organizmowi uporać się z chorobą. Zupę cebulową najlepiej podawać z grzankami i serową warstwą na górze.

  • Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Dynia to warzywo, które w niektórych regionach nawet kulturowo utożsamiamy z jesienią, jako czasem Halloween i tworzeniem dyniowych dekoracji. Przygotowanie zupy dyniowej nie wymaga wiele czasu i umiejętności, można ją podawać zarówno jako przekąskę i obiad. Krem z dyni ma aksamitną konsystencję, którą można przełamać chrupiącymi grzankami. Zupę można dodatkowo zabielić mlekiem kokosowym i przyprawić świeżym pieprzem i suszonymi pomidorami.

  • Pieczone gruszki z cynamonem
Jesień to także czas poprawiających nam humor deserów – najlepiej sprawdzą się te, przygotowane z sezonowych owoców. Pieczone gruszki lub śliwki z cynamonem, to wybór także dla tych, którzy lubią wybierać zdrowsze wersje słodyczy. Dojrzałe, jesienne śliwki i gruszki nie potrzebują dużych ilości cukru, posypane zaledwie odrobiną i włożone do piekarnika będą piekły się we własnym sosie.

  • Naleśniki z jabłkami, cynamonem i imbirem
Naleśniki to zawsze dobry wybór – zarówno na słodko jak i na słono. Jesienna odsłona naleśników to połączenie sezonowych jabłek z aromatycznymi przyprawami. Jest to stosunkowo szybkie do zrobienia danie, które nasyci nas na wiele godzin. Naleśniki pyszne będą także z wcześniej przygotowaną konfiturą i malinowym bądź żurawinowym sosem.

  • Leczo z boczniakami i ryżem
Niewiele rzeczy tak oddaje jesienny klimat, jak właśnie sos na bazie papryki i cukinii. Podsmażone wcześniej warzywa, w połączeniu z przyprawami: cynamonem, słodką papryką, chili, oregano i bazylią rozgrzeją każdego, jesiennego zmarźlaka. Do leczo można także dodać boczniaki, które mają dużo wartości odżywczych i również wpływają na odporność naszego organizmu.

  • Makaron z cukinii w sosie ziołowym
Makaron z cukinii nie tak dawno podbił nasze talerze – zwłaszcza tych z nas, którzy lubią dbać o linię. To danie z cukinii wymaga chwili pracy, ponieważ niezbędne jest pokrojenie cukinii w paseczki, przypominające makaron spaghetti. Jednak po przygotowaniu takiego makaronu wystarczy jedynie podsmażyć go na oliwie z ulubionymi przyprawami i ziołowym sosem.

Sycący barszcz ukraiński ze świeżych buraków lub aksamitny krem z czerwonych warzyw także będą doskonałym wyborem na gorącą, jesienną zupę. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się rozgrzewające potrawy, pełne witamin z sezonowych warzyw i owoców. Warto zadbać także o kaloryczność posiłków – jesienią, ze względu na pogodę, możemy czuć większy apetyt, co nie znaczy, że powinniśmy jeść więcej. Najlepiej przygotowywać posiłki oparte na niskokalorycznych warzywach i owocach, nie zapominając o odpowiednim nawodnieniu – najlepiej jesienną herbatą z cytryną i imbirem.

Jesień to sezon na grypę, a na zwiększenie odporności ogromny wpływ ma nasza dieta. Witaminy, które stymulują pracę komórek układu immunologicznego, tym samym dbają o naszą odporność, to przede wszystkim witaminy A, C, D i E. Właśnie dlatego, zalecane jest jedzenie czosnku, buraków, cebuli, dyni i marchwi. 

Gdzie w Łodzi kupić sezonowe warzywa i owoce?

Najlepszym wyborem będzie kupienie jesiennych przysmaków na lokalnych targowiskach – od sprawdzonych sprzedawców. Należy wybierać dojrzałe i świeże produkty, które są w pełni bogate w witaminy i smak, aby jak najlepiej poczuć jesienny klimat.

Łódzkie rynki i targowiska to m.in.:

  1. Rynek Bałucki na Bałutach
  2. Zielony Rynek na Starym Polesiu
  3. Dolny Rynek (Targowisko Dolna Ceglana) na Bałutach
  4. Hala Targowa Górniak na Górnej
  5. Rynek Batory na Widzewie
Łódź i jej mieszkańcy są już w pełni przygotowani na jesień – z pewnością nie zabraknie nam kolorowych, jesiennych afrodyzjaków, które będą dodatkowo dbały o nasze zdrowie.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama