Odmian kapusty odpowiedniej do kiszenia (i przeznaczonej do uprawy w warunkach amatorskich, tj. na działce lub w ogrodzie) jest stosunkowo dużo. Nasiona warzyw nie powinny jednak być wybierane przypadkowo. Podjęcie ostatecznej decyzji powinny warunkować:
- uniwersalne cechy kapusty odpowiedniej do kiszenia, tj. duża głowa, krótki głąb, duża zawartość cukru i brak widocznych objawów choroby bądź zepsucia;
- wysoka odporność na pękanie;
- tolerancja względem popularnych chorób, w tym m.in. na żerowanie wciornastka;
- odporność na niedobór wody i/lub trudniejsze warunki glebowe;
- pożądane walory smakowe.
Nasiona kapusty – z tych uzyskasz najlepsze główki do kiszenia
Największą popularnością wśród nasion kapusty cieszą się te, które umożliwiają uzyskanie plonów o szerokim zastosowaniu. Wielu właścicieli działek chętnie uprawia kapustę, którą można przechowywać, jednak siew ma najczęściej inny cel – dojrzałe główki są kiszone. Najlepsze walory smakowe kiszonki gwarantują konkretne odmiany, m.in.: kapusta Novoton, Jaguar, Ramco i Kolia.1. Kapusta Novoton
Jedną z bardziej polecanych odmian kapusty odpowiedniej na przetwory, tj. surówki i do kiszenia jest kapusta Novoton. Dojrzałe główki są zbite i lekko spłaszczone, mają krótki gląb wewnętrzny, charakteryzują się wysoką odpornością na pękanie i tolerancją na wciornastki. Kapusta Novoton może być uprawiana na glebach nieco bardziej wymagających, gotowa do zbioru może być przechowywana przez krótki okres czasu, również na polu.
2. Kapusta Jaguar
Kapusta Jaguar doskonale sprawdzi się w uprawie amatorskiej głównie ze względu na odporność nasion na niedobór wody. Dobrze sobie radzi na bardziej wymagających glebach, dojrzała przyjmuje lekko żółty kolor (zakwaszona zaś – lekko kremowy). Ta odmiana charakteryzuje się doskonałym smakiem, ma krótki głąb wewnętrzny i mocno zbitą główkę. Może być przechowywana od początku listopada do końca stycznia.
3. Kapusta Ramco
Kapusta Ramco to doskonały wybór do przetwórstwa jesiennego, również domowego. Odmiana może być sadzona od kwietnia do połowy czerwca, plony zaś mogą być zbierane od sierpnia do końca października. Nasiona warto wysiać m.in. ze względu na mocny system korzeniowy, wyrównane główki, osadzone na wysokiej łodydze (dzięki temu nie zagniwają) i możliwość przechowywania.
4. Kapusta Kolia
Kapusta Kolia charakteryzuje się wysoką odpornością na przechowywanie (do dłuższego przechowywania powinna jednak być zbierana kapusta nieprzejrzała), jednocześnie zaś – zachowuje delikatną strukturę wewnętrzną. Główki są pokryte ochronną warstwą wosku. Takie rozwiązanie stanowi doskonałą naturalną ochronę przed szkodnikami i chorobami, m.in. żerowanie wciornastka, fuzariozę kapusty i wewnętrzne zbrunatnienie główek kapusty. Kapusta Kolia doskonale sprawdza się w kuchni. Charakteryzuje ją bowiem doskonały smak i odpowiednia wielkość główek (zależnie od zagęszczenia roślin mogą osiągać wagę od 4 do 8 kg).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.