Wybór cateringu dietetycznego wegańskiego może być trudny. Wyeliminowanie z diety wszystkich produktów pochodzących od zwierząt, w tym również jaj, nabiału, owoców morza czy miodu, nie jest proste. Zwłaszcza, jeśli chcemy jednocześnie zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, by nie nadwyrężyć naszego zdrowia.
Codzienne komponowanie odpowiednich posiłków dla większości wegan może być skomplikowane i czasochłonne. Wymaga ogromnej wiedzy na temat zamienników mięsa i produktów odzwierzęcych, komponowania ich w odpowiednich proporcjach tak, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość makroskładników. Tu jednak z pomocą przychodzą cateringi dietetyczne, jak pysznafabryka.catering. Posiłki przygotowywane przez specjalistów są doskonale zbilansowane i dostarczają przyswajalne przez organizm zamienniki produktów odzwierzęcych. Co istotne, dobrej jakości catering będzie dopasowany do naszych indywidualnych potrzeb, uwzględni więc alergie pokarmowe czy preferencje smakowe. Dzięki temu dieta nie będzie sprawiała nam trudności, a jednocześnie będzie różnorodna i smaczna.
Określenie swoich celów i wymagań
Catering dietetyczny wegański wybierany jest przez osoby, które nie chcą jeść produktów odzwierzęcych. Jest to dobry sposób odżywiania się nie tylko dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale i dla tych, które chcą poprawić swój stan zdrowia czy kondycję lub zmienić styl życia.
Warto jednak podkreślić, że jest to dieta bardzo wymagająca i restrykcyjna, a przy nieodpowiednio skomponowanych posiłkach może narazić nas na niedobór białka i cennych witamin, w tym witaminy B12, występującej głównie w produktach zwierzęcych. Dlatego niezwykle ważne jest, aby dieta uwzględniała zamienniki mięsa i nabiału, a także kwasów tłuszczowych.
Wybór cateringu dietetycznego wegańskiego
Przy tak wymagającej diecie, jaką jest weganizm, bardzo ważny jest dobór odpowiedniego cateringu. Na co zwrócić uwagę wybierając catering dietetyczny wegański?
- Dobór składników - dieta wegańska musi dostarczać składniki odżywcze, takie jak witamina B12, witamina D, żelazo, wapń, cynk czy kwasy tłuszczowe omega-3.
- Świeże potrawy, uwzględniające zamienniki nabiału czy mięsa, jak rośliny strączkowe, orzechy, zboża, buraki, natka pietruszki, olej lniany czy siemię lniane itp.
- Kaloryczność - catering dietetyczny powinien oferować kilka wariantów kaloryczności, który możemy dopasować do naszego zapotrzebowania energetycznego.
- Bilans makroskładników - odpowiednio skomponowany w diecie wegańskiej powinien wynosić średnio: białko - 10-15%, tłuszcze - 30-35%, węglowodany - 45-50%.
- Sposób przygotowania - posiłki powinny być przygotowywane w taki sposób, aby nie przedostały się do nich śladowe ilości produktów odzwierzęcych (najlepiej w oddzielnym pomieszczeniu).
- Certyfikaty - symbole przyznawane produktom i usługom przeznaczonym dla wegetarian i wegan, np. V-Label.
Przed wyborem cateringu dietetycznego możemy poszukać rekomendacji i opinii wśród znajomych lub w internecie. Warto sprawdzić, jakiego rodzaju kaloryczność oferuje, jak przygotowywane są posiłki czy jak wygląda menu, które znajdziecie na przykład tutaj.
Skorzystanie z dobrej jakości cateringu daje nam pewność, że nasza dieta wegańska będzie pożywna i smaczna, a także urozmaicona. To świetna opcja, jeśli brak nam wiedzy i czasu na przygotowywanie posiłków w domu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.