reklama

Jaki olej z wątroby dorsza wybrać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Jaki olej z wątroby dorsza wybrać? - Zdjęcie główne

Jaki olej z wątroby dorsza wybrać? | foto Materiał partnera

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskieOlej z wątroby dorsza atlantyckiego - znany wszystkim jako tran z dorsza - to ogromne wsparcie dla naszego organizmu. Stymuluje układ immunologiczny, korzystnie wpływa na pracę serca i mózgu, a to dopiero początek jego prozdrowotnych właściwości. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów wspierających odporność, dlatego też warto wiedzieć, jak wybrać najlepszy tran. Na co zwrócić szczególną uwagę? Sprawdźmy!

Co to jest tran i dlaczego warto go stosować?

Tran - zarówno dedykowany dzieciom, jak i dorosłym, jest pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego. To, co go wyróżnia, to wysoka zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ponadto olej z dorsza to cenne źródło witamin A i D.

Dlaczego warto suplementować tran? 

  • Kwasy DHA i EPA muszą być dostarczane organizmowi z zewnątrz. O ile jest on w stanie wytworzyć je z kwasu alfa-linolenowego, o tyle na próżno w tym procesie szukać efektywności. 
  • Kwasy omega-3 oprócz wpływu na odporność, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, a ponadto siatkówki oka. Nie bez znaczenia pozostaje profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych. 
  • Tran jest cennym źródłem witaminy D, która jest bardzo ważnym sprzymierzeńcem naszej odporności. Co istotne, stosując nawet odpowiednią, zbilansowaną dietę, nie jesteśmy w stanie dostarczyć mu jej w odpowiednich ilościach. Suplementacja jest więc niezbędna. 
  • Tran, jako źródło witaminy A stanowi cenne wsparcie dla odporności, funkcjonowania narządu wzroku, regulacji procesów regeneracji komórek skóry. Ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne. 
 

Dobry tran - czyli jaki? 

Oleje rybie, w tym przede wszystkim olej z wątroby dorsza atlantyckiego to nieocenione wsparcie dla naszego organizmu. Jak już wspomnieliśmy, wykazuje się pozytywnym wpływem m.in. na układ odpornościowy, narząd wzroku czy też pracę serca. Należy jednak pamiętać o tym, aby stawiać tylko i wyłącznie na sprawdzony tran najwyższej jakości. Jak dokonać odpowiedniego wyboru?

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Bardzo ważne jest to, ile znajdziemy ich w jednej porcji wybranego produktu. Te z najwyższej półki w 10 ml zawierają odpowiednio 0,8g kwasu EPA i 0,88g DHA. Ponadto dostarczamy wraz z nim witaminy A i D.

Nie bez znaczenia pozostaje również wskaźnik Totox. To właśnie on informuje nas o tym, z jaką jakością oleju z wątroby dorsza mamy do czynienia. W praktyce określa on zarówno stopień jego utlenienia, jak również zepsucia. W telegraficznym skrócie - im niższy Totox, tym lepiej. Dobrej klasy trany wyróżniają się wskaźnikiem poniżej 25. Warto jednak szukać jeszcze niższego - oscylującego wokół 13. Co ważne - jeśli producent nie umieścił na opakowaniu bądź też w opisie produktu wskaźnika Totox, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

Bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze tranu jest również to, z jakich ryb został pozyskany. Powód? Im wyższa jakość połowów, tym mniejsze ryzyko obecności zanieczyszczeń. Warto stawiać na preparaty, które produkuje się ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego, który został złowiony według najwyższych standardów bezpieczeństwa. Nie może być w nich mowy o metalach ciężkich, pestycydach czy też dioksynach.

Kluczem do sukcesu jest również postawienie na właściwy produkt. W praktyce mowa o tym, że olej z wątroby rekina nazywany jest tranem, a to duży błąd. Tran pozyskuje się tylko i wyłącznie z oleju z wątróbek dorsza atlantyckiego bądź też innych gatunków należących do rodziny dorszowatych. Olej z rekina ma nieco inne właściwości. Podstawowa różnica polega w zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W tranie jest ich znacznie więcej, dlatego z powodzeniem można go traktować jako główne źródło tego składnika.

Jak tran dla dorosłych, a jaki tran dla dzieci?

Dobrej jakości olej z dorsza dla dorosłego powinien przede wszystkim charakteryzować się dobrą jakością. W praktyce oznacza ona to, że rzeczywiście jest on pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego. Czasem można go pomylić np. z olejem z rekina czy też innych ryb. Dobrą praktyką jest sięganie po trany, które zostały pozyskane z ryb dziko żyjących, złowionych zgodnie ze Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. 

Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia składu tranu. Powinien on odznaczać się wysoką zawartością kwasów EPA i DHA, a ponadto witamin A oraz D. Koniec końców warto zweryfikować wskaźnik TOTOX, który powinien wynosić mniej niż 25. 

Olej z dorsza dla dzieci także powinien spełniać najwyższe standardy jakości. Obowiązują nas podobne zasady, jak wspomniane już powyżej. Na pewno ważniejszą kwestią niż w przypadku osób dorosłych będzie wybór smaku i zapachu. Maluchy mogą niechętnie spożywać tran, który charakteryzuje się delikatnym aromatem ryb. Warto więc sięgać po te dedykowane najmłodszym, których producent zadbał o delikatny i przyjemny dla dziecięcego podniebienia smak. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy