Jakie funkcje w organizmie pełni białko?
Białko pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim białko bierze aktywny udział w procesach odpornościowych naszego organizmu. Dodatkowo ich obecność gwarantuje odpowiedni wzrost i regenerację organizmu. Białko to podstawowy składnik budulcowy włosów, naskórka. Wchodzi w skład hormonów, enzymów oraz krwi. Białko utrzymuje również równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Wszystko to wpływa na to, że obecność białka w organizmie bezpośrednio wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie.
Ile białka powinno znaleźć się w naszej diecie?
Ilość białka, jaką powinniśmy dostarczać do organizmu, uzależniona jest od wielu czynników. To, ile białka powinna spożywać dana osoba, uzależnione jest od tego, w jakim jest ona wieku, jakiej jest płci oraz od poziomu jej aktywności fizycznej, a także masy ciała. Większą ilość białka wraz z pożywieniem powinny dostarczać do organizmu kobiety w ciąży. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami odżywiania w Polsce dzienne spożycie białka przez osobę dorosłą to 0,9 g na kilogram masy ciała. Wartość ta wzrasta u kobiet w ciąży i wynosi 1,2 g/kg masy ciała. U kobiet w trakcie laktacji za to 1,45 g/kg masy ciała. Większą ilość białka powinny spożywać także osoby, które są bardzo aktywne fizycznie. U osób, które trenują zawodowo, dzienne zapotrzebowanie na białko może wynosić nawet 2 g/kg masy ciała. Czasem ciężko jest zapewnić podaż właściwej ilości białka do organizmu. Maja z tym problem osoby, które nie spożywają mięsa. Wymienić tu należy także osoby, które są bardzo aktywne fizycznie. Warto wtedy dołączyć do diety różne odżywki białkowe. Jeśli natomiast zależy nam, aby właściwą ilość białka zapewnić tylko przy pomocy diety, można zamówić catering dietetyczny Opole. Zamawiając dietę pudełkową, mamy pewność, że ilość spożywanego przez nas białka będzie na właściwym poziomie.
Co wybrać? Białko roślinne, czy białko zwierzęce?
Można wymienić dwa główne źródła pochodzenia białka. Wymienić tu należy białko pochodzenia roślinnego oraz białko pochodzenia zwierzęcego. Które z nich jest lepsze dla naszego organizmu? Białko pochodzenia zwierzęcego, którego doskonałym źródłem jest mięso, mleko oraz jego przetwory, a także jajka, to białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm. Dostarcza ono do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne. W związku z tym określa się je jako białko pełnowartościowe.Białko pochodzenia roślinnego uznawane jest za białko niepełnowartościowe. Charakteryzuje się ono bowiem niższą zawartością aminokwasów. Oznacza to, że aby zapewnić odpowiednią podaż białka do organizmu, spożywając go ze źródła roślinnego, musimy łączyć ze sobą różne rośliny. Jest to jednak jak najbardziej możliwe do realizacji.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.