Najlepsze źródła witaminy E dla Twojego organizmu

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Najlepsze źródła witaminy E dla Twojego organizmu - Zdjęcie główne

Najlepsze źródła witaminy E | foto Materiał partnera

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskie Witamina E jest silnym antyoksydantem, który pomaga chronić przed niszczącymi komórki wolnymi rodnikami. Niestety, wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tej korzystnej witaminy. Witamina E znajduje się w wielu produktach spożywczych - zazwyczaj są to oleje lub nasiona zawierające ten konkretny rodzaj witaminy. Dzięki temu znacznie łatwiej jest zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie. Jednak niektóre pokarmy są lepszymi źródłami niż inne. Niektóre z najlepszych źródeł witaminy E obejmują orzechy, nasiona i oleje, awokado i zielone liściaste, takie jak jarmuż i szpinak. Spójrzmy na niektóre z najlepszych źródeł żywności dla tej ważnej witaminy - ich korzyści i ile potrzebujesz każdego dnia, aby utrzymać organizm w zdrowiu i chronić przed stanem zapalnym.

Zastosowanie

Witamina E jest powszechnie stosowana w produktach do pielęgnacji skóry, więc być może już otrzymujesz jej trochę ze swojej rutyny pielęgnacyjnej. Jednak wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tej ważnej witaminy. Aby zapewnić, że Twój organizm otrzymuje wystarczającą ilość witaminy E, możesz zastosować jedno z następujących podejść: 

  • Użyj oleju z witaminą E. Możesz dodać ten olej do swojej rutyny pielęgnacji skóry. 
  • Jedz pokarmy bogate w witaminę E. 
  • Przyjmij suplement witaminy E. Jest to szczególnie przydatne, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy E w swojej diecie.
Pamiętaj, że zbyt duża ilość witaminy E może w rzeczywistości być szkodliwa dla Twojego organizmu i powodować skutki uboczne, więc upewnij się, że przyjmujesz codzienny suplement z umiarem. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane i zawierają odpowiednią ilość potrzebnych składników, skorzystaj z opcji cateringu dietetycznego. Dania przygotowane są wraz z dietetykami, dlatego catering dietetyczny https://dietly.pl/ to idealna opcja, jeśli chcesz odżywiać się zdrowo każdego dnia. 

Orzechy

Orzechy są świetnym źródłem witaminy E i są bardzo odżywcze. W rzeczywistości są jednym z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów. Zawierają tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca. Ponadto zawierają witaminę E, która jest znana ze swoich właściwości przeciwutleniających. Dwie łyżki orzechów mają około 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Mają również inne składniki odżywcze, takie jak minerały i błonnik, które są korzystne dla Twojego zdrowia. Orzechy są również dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do wzrostu i naprawy tkanki mięśniowej i może pomóc Ci pozostać pełnym na dłużej, co czyni je świetną opcją przekąskową.

Nasiona

Nasiona są kolejnym bogatym źródłem witaminy E. Istnieje wiele różnych rodzajów nasion, które są bogate w witaminę E, w tym nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona konopi, nasiona chia i nasiona sezamu. Możesz dodać je do sałatek i dań bocznych lub użyć ich do zrobienia pysznych i zdrowych domowych przekąsek. Jedna łyżka nasion dostarczy Ci 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto są one również doskonałym źródłem białka i zawierają wiele innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, minerały i zdrowe tłuszcze.

Awokado

Awokado jest smacznym dodatkiem do wielu różnych potraw - jest używane w sałatkach, kanapkach, zupach i wielu innych potrawach. Są również bogatym źródłem witaminy E i wielu innych ważnych składników odżywczych. Jedno awokado zawiera około 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto są one również dobrym źródłem błonnika i potasu. Są często używane w wielu różnych przepisach, ponieważ mają kremową konsystencję, co czyni je świetną alternatywą dla masła lub innych olejów w daniach takich jak makarony.

Fasola i rośliny strączkowe

Fasola i rośliny strączkowe są doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, magnez i cynk. Są również dobrym źródłem witaminy E. Jedna porcja fasoli zawiera około 17% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto są one również dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin z grupy B i minerałów, takich jak żelazo, magnez i cynk.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy