Zastosowanie
Witamina E jest powszechnie stosowana w produktach do pielęgnacji skóry, więc być może już otrzymujesz jej trochę ze swojej rutyny pielęgnacyjnej. Jednak wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości tej ważnej witaminy. Aby zapewnić, że Twój organizm otrzymuje wystarczającą ilość witaminy E, możesz zastosować jedno z następujących podejść:
- Użyj oleju z witaminą E. Możesz dodać ten olej do swojej rutyny pielęgnacji skóry.
- Jedz pokarmy bogate w witaminę E.
- Przyjmij suplement witaminy E. Jest to szczególnie przydatne, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy E w swojej diecie.
Orzechy
Orzechy są świetnym źródłem witaminy E i są bardzo odżywcze. W rzeczywistości są jednym z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów. Zawierają tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca. Ponadto zawierają witaminę E, która jest znana ze swoich właściwości przeciwutleniających. Dwie łyżki orzechów mają około 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Mają również inne składniki odżywcze, takie jak minerały i błonnik, które są korzystne dla Twojego zdrowia. Orzechy są również dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do wzrostu i naprawy tkanki mięśniowej i może pomóc Ci pozostać pełnym na dłużej, co czyni je świetną opcją przekąskową.
Nasiona
Nasiona są kolejnym bogatym źródłem witaminy E. Istnieje wiele różnych rodzajów nasion, które są bogate w witaminę E, w tym nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona konopi, nasiona chia i nasiona sezamu. Możesz dodać je do sałatek i dań bocznych lub użyć ich do zrobienia pysznych i zdrowych domowych przekąsek. Jedna łyżka nasion dostarczy Ci 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto są one również doskonałym źródłem białka i zawierają wiele innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, minerały i zdrowe tłuszcze.
Awokado
Awokado jest smacznym dodatkiem do wielu różnych potraw - jest używane w sałatkach, kanapkach, zupach i wielu innych potrawach. Są również bogatym źródłem witaminy E i wielu innych ważnych składników odżywczych. Jedno awokado zawiera około 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ponadto są one również dobrym źródłem błonnika i potasu. Są często używane w wielu różnych przepisach, ponieważ mają kremową konsystencję, co czyni je świetną alternatywą dla masła lub innych olejów w daniach takich jak makarony.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.