Reklama

Reklama

Co podać na karnawałowej imprezie? Proste i szybkie przepisy na karnawałowe przekąski

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Co podać na karnawałowej imprezie? Proste i szybkie przepisy na karnawałowe przekąski  - Zdjęcie główne

Szybkie i proste przepisy na karnawałowe przekąski | foto Canva

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Polska i świat Szukasz pomysłu na karnawałowe przekąski, które możesz zaserwować znajomym podczas imprezy? Internet pęka w szwach od kulinarnych inspiracji! Przejrzeliśmy je i wybraliśmy kilka prostych przepisów na imprezowe zakąski.

Reklama

Karnawał trwa w najlepsze! Do rozpoczęcia postu zostały jeszcze prawie dwa tygodnie imprez i zabaw. Jeśli w najbliższym czasie planujecie zaprosić gości i bawić się w towarzystwie przyjaciół, muzyki i dobrego jedzenia(!) możecie skorzystać z wybranych przez nas propozycji na przygotowanie karnawałowej kolacji. Sprawdźcie, jakie przekąski możecie zaserwować gościom!

Karnawałowe przekąski – co przygotować na imprezę?

Goście zaproszeni, lista z muzyką zrobiona – pozostają zakupy i przygotowanie imprezowych zakąsek. Na pewno sprawdzą się małe kanapki „na jeden kęs”, sałatki czy mini - zapiekanki. Przygotowanie karnawałowych przysmaków nie powinno być praco- i czasochłonne. Warto też podać coś, co będzie smakować dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przejrzeliśmy strony internetowe z kulinarnymi inspiracjami i wybraliśmy kilka przepisów, które naszym zdaniem idealnie sprawdzą się na karnawałowej domówce.

Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową (przepis ze strony doradcasmaku.pl)

- arkusz świeżego ciasta francuskiego

- 1 duża czerwona papryka

- kilka suszonych pomidorów w oliwie

- pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku

"Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron".

Tortilla z kurczakiem z grilla (przepis ze strony przepisy.pl)

- 2 sztuki piersi z kurczaka

- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

- 1 cebula

- 1 papryka czerwona

- 4 łyżki żółtego tartego sera

 - 4 placki tortilli

- 3 łyżki oliwy

"Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj. Paprykę i cebulę również pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z warzywami. Następnie odstaw na 5 minut, aby farsz wystygł. Po tym czasie wymieszaj go z serem. Farsz nałóż na placki tortilli. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Podawaj z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz pokrojoną świeżą kolendrę".

Pizzadilla z salami i papryką (przepis ze strony kwestiasmaku.pl)

- 1 łyżeczka oliwy

- 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych)

- 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)

- 40 g salami w plasterkach

- 4 łyżki sosu do pizzy*

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- świeża bazylia

- 2 łyżeczki masła

- dwie duże tortille

"Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony pizzadillę przełożyć na drugą stronę** i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Przełożyć na deskę, posypać listkami bazylii i kroić na kawałki jak pizzę.

*Na patelni na oliwie zeszklić starty ząbek czosnku, dodać kilka łyżek krojonych pomidorów (świeżych lub z puszki), doprawić solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii po czym smażyć na większym ogniu aż sos się zredukuje.

**Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić wszystko o 180 st."

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy