Ogórki są roślinami wymagającymi pod względem ochrony przed chorobami i szkodnikami. Latem ich największym wrogiem stają się mszyce, przędziorki oraz mączniak prawdziwy. Każdy z tych problemów pojawia się zazwyczaj nagle i rozwija bardzo szybko, a ogrodnik może nie zdążyć zareagować.
„Nie zwlekaj z zastosowaniem oprysku na mszyce, ponieważ te nie zapowiedzą się przed wizytą w twoim ogrodzie” – przypominają ogrodnicy. Mszyce to drobne owady, które żerują na młodych pędach i spodnich stronach liści. Ich obecność prowadzi do zwijania się liści, deformacji owoców i ogólnego osłabienia roślin.
Przędziorki to maleńkie pajęczaki, które wysysają soki z liści, pozostawiając jasne plamy i cienką pajęczynkę. Są trudne do zauważenia gołym okiem, ale efekty ich działania są łatwe do rozpoznania. Mączniak z kolei objawia się białym, pudrowym nalotem na liściach. Grzyb ten rozprzestrzenia się błyskawicznie i może objąć całą grządkę.
Naturalna alternatywa dla chemii
Chemiczne środki ochrony roślin bywają drogie, a ich stosowanie wiąże się z ryzykiem zanieczyszczenia gleby i negatywnego wpływu na zdrowie. Dlatego coraz więcej ogrodników wybiera naturalne, domowe metody, które są nie tylko skuteczne, ale też bezpieczne dla ludzi i środowiska.
Jednym z takich sprawdzonych sposobów jest oprysk z łupin cebuli. „Zamiast tracić oszczędności, możesz zastosować tani i ekologiczny domowy oprysk na mszyce z łupin cebuli, która zmniejsza ryzyko wystąpienia wszystkich wspomnianych problemów. Przygotuj go jeszcze w czerwcu” – podkreślają doświadczeni działkowcy.
Wywar z cebuli nie tylko odstrasza owady, ale również działa grzybobójczo i wzmacnia rośliny, dzięki czemu są one bardziej odporne na infekcje.
Jak przygotować oprysk krok po kroku?
Do wykonania skutecznego oprysku potrzebne są tylko dwa składniki:
- łupiny z jednej siatki cebuli
- 2 litry wody
Proces przygotowania wygląda następująco:
Obierz cebule z wierzchniej warstwy łupin. Poczekaj, aż łupiny trochę się wysuszą. Wrzuć łupiny z cebuli do garnka. Zalej łupiny z cebuli wodą. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Przecedź przez gazę/ cedzak. Przelej wywar do butelki z atomizerem, kiedy ostygnie i spryskaj rośliny.
Taki preparat najlepiej stosować raz w tygodniu, rano lub wieczorem. „Oprysk z cebuli stosuj minimum 1 raz w tygodniu, zawsze rano lub wieczorem (nie w pełnym słońcu), aby zobaczyć widoczne efekty w postaci poprawy kondycji ogórków, braku szkodników i chorób grzybowych.”
Działanie potwierdzone praktyką
Dzięki zawartości siarczków i innych związków chemicznych naturalnie występujących w cebuli, wywar ten działa jak środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Oprysk z cebuli nie zmienia struktury gleby, nie zakłóca pracy pożytecznych mikroorganizmów i nie pozostawia szkodliwych pozostałości.
Zebrane ogórki można bezpiecznie spożywać zaraz po zbiorze – wystarczy je dokładnie umyć. To ogromna zaleta w porównaniu do chemicznych oprysków, które często wymagają okresu karencji.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.