Centralna Gastromachina to nowa restauracja z BBQ, stekami i koktajlami. W łódzkiej branży gastronomicznej nowością jest połączenie lokalu z wędzarnią, grillem i piecem (tzw. „barbecue”). Jednocześnie marka kontynuuje dotychczasowe tradycje kulinarne: działającej od kwietnia 2014 roku Mobilnej Gastromachiny oraz otwartego w 2015 r. punktu stacjonarnego przy ul. Piotrkowskiej 89 – Gastromachiny Stacji.
-Centralna Gastromachina jest kontynuacją naszych kulinarnych idei w nowej odsłonie. Po wielu miesiącach remontu w lokalu po dawnej piekarni, z przyjemnością zapraszamy do nowych, przestronnych wnętrz. Nie chcieliśmy powtarzać tego co robiliśmy do tej pory gdyż zależało nam na rozwoju. Stąd pomysł, żeby oferta nowego lokalu oparta była na wędzarni – pasji naszego szefa kuchni Wiktora Kaczanowskiego. – mówi Piotr Andrzejewski, szef nowego lokalu.
W piątek, 4 października, nastąpi oficjalne otwarcie Centralnej Gastromachiny. Postawienie wędzarni opalanej drewnem w środku lokalu było nie lada wyzwaniem. Dzięki temu cały proces wędzenia, grillowania, gotowania i pieczenia może odbywać się na oczach gości – w przeszklonym pomieszczeniu wędzarni zajmującej centralne miejsce w lokalu oraz w otwartej kuchni. Jest to jedyne takie miejsce w Łodzi. Konstrukcja łączy w sobie palenisko opalane drewnem z BBQ do długiego i wolnego pieczenia w gorącym dymie oraz z zimną wędzarnią. Przygotowywane są w niej soczyste mięsa na gorąco o wyjątkowym, dymnym aromacie – żeberka wieprzowe oraz żebra i mostki wołowe, a także wędzone masło oraz ananasy. Wkrótce oferta poszerzy się też między innymi o wędzone wędliny, sery i ryby.
-Dlatego od lat niezmiennie współpracujemy z jednym, lokalnym dostawcą mięsa. Chcieliśmy, aby goście mogli to docenić, dlatego uzupełniliśmy naszą ofertę o steki z sezonowanego antrykotu i rostbefu oraz z polędwicy wołowej. Na miłośników ryb czeka zaś stek z tuńczyka, łosoś z pieca i szaszłyk z krewetek z wędzonym ananasem– mówi szef kuchni, Wiktor Kaczanowski.
Chociaż oferta restauracji skierowana jest głównie do mięsożerców, to obecnie standardem w większości dobrych knajp są pozycje roślinne. Aleksandra Zawada, wege ekspertka Gastromachiny zadbała, aby w menu nie zabrakło propozycji wegetariańskich i wegańskich.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.