Reklama

Reklama

Lodówki społeczne to nowy sposób pomagania. Jedna z nich jest już w Łodzi

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Lodówki społeczne to nowy sposób pomagania. Jedna z nich jest już w Łodzi  - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Dzięki Stowarzyszeniu “Chleba Naszego” w Łodzi pojawiła się nowa idea niesienia pomocy. Lodówka społeczna to urządzenie, w którym przez całą dobę można zostawiać żywność dla najbardziej potrzebujących. 

Od teraz pomaganie w Łodzi będzie jeszcze łatwiejsze. Na osiedlu Radogoszcz - Zachód przy ulicy 11 Listopada 36 pojawiła się lodówka społeczna. To z pozoru zwykłe urządzenie niesie ze sobą wielkie możliwości. Każdy to chce podzielić się żywnością np. z osobami bezdomnymi może włożyć do niej kupioną lub przygotowaną przez siebie porcję produktów. Lodówka jest dostępna przez całą dobę.

- Zebraliśmy się w kilka osób, kilka rodzin i postanowiliśmy założyć stowarzyszenie. Chcemy, żebyśmy nie tylko my zaangażowali się w pomoc, ale aby lokalna społeczność osiedlowa włączyła się w to, zostawiając w tej lodówce właśnie coś, co jest potrzebne do jedzenia, ale nie tylko. Może również informację dla nas, o potrzebach konkretnych ludzi - mówi Piotr Kowalski, pomysłodawca lodówki, członek Stowarzyszenia “Chleba Naszego”

Pomysłodawcy lodówki na Radogoszczu zapewniają, że nie będzie to ostatnie tego typu miejsce na mapie Łodzi. Wszystko zależy jednak od tego, czy pomysł się przyjmie.

Nowa idea pomagania

Chcąc być częścią łódzkiej społeczności, która pomaga potrzebującym za pośrednictwem lodówki społecznej należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim – produkty wkładane do lodówki muszą być świeże i pełnowartościowe. Jedzenie przygotowane samemu trzeba szczelnie zapakować. Dobrym pomysłem jest zamieszczenie krótkiego opisu, co znajduje się w paczce. Warto także pamiętać, że osoby korzystające z pomocy najczęściej nie mają możliwości podgrzania jedzenia, dlatego też najlepiej wkładać do lodówki produkty gotowe do spożycia. Wolontariusze będą regularnie dbać o czystość i sprawdzać daty ważności jedzenia. 

Jedz, dziel się i częstuj 

Pierwsze lodówki społeczne w Polsce pojawiły się we Wrocławiu i tam przyjęły się na dobre. Obecnie ich liczba wynosi 15, ale docelowo ma ich być 40. Pomysł lodówek wyrósł na gruncie idei foodsharingu, czyli dzielenia się żywnością. W Polsce trend jest znany jako Jadłodzielnie, czyli miejsca, gdzie każdy może przynieść dowolną ilość jedzenia i zostawić je na półce. Równocześnie - może zabrać to, czego potrzebuje. Naturalnie z Jadłodzielni mogą korzystać osoby bezdomne i ubogie, które są tylko biorcami.  Pierwsza Jadłodzielnia powstała w Warszawie w 2016 roku. Kolejne - w Toruniu, Krakowie i we Wrocławiu. W Łodzi działa obecnie jedno tego typu miejsce i znajduje się ono na terenie Wydziału Ekonomiczno – Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy