Budynek powstał w XIX wieku. Zaprojektował go słynny architekt Dawid Lande. Dziś jest tu nowoczesny hotel i restauracja.
Renowacja trwała osiem lat
Kamienica wzniesiona w 1897 roku na zlecenie Abrama i Szury Wajnbergów przez dekady zmieniała swoje przeznaczenie. W czasie II wojny światowej była zajmowana przez wojsko niemieckie, a po wojnie - już jako własność państwowa - służyła różnym instytucjom publicznym. Lata zaniedbań i brak troski o budynek doprowadziły go niemal do ruiny.Proces gruntownej renowacji trwał osiem lat i przebiegał pod czujnym okiem Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Zakres prac był ogromny - od wymiany stropów, przez rekonstrukcję detali sztukatorskich i balkonów, po odnowienie fasady, schodów z marmuru, oryginalnych pieców kaflowych, stolarki i boazerii. Przeprowadzono także kompleksowe prace instalacyjne, izolacyjne i wykończeniowe. W ramach modernizacji dodano również czwarte piętro, a cały układ pomieszczeń został dostosowany do nowych potrzeb.
Historyczny charakter i nowoczesna funkcja
Dziś odnowiona kamienica ma około 3600 metrów kwadratowych powierzchni i składa się z budynku frontowego oraz dwóch oficyn, które wspólnie tworzą urokliwy, wewnętrzny dziedziniec.
- To dowód na to, że nawet najbardziej zniszczone zabytki można uratować, zachowując ich historyczny charakter i nadając im nowoczesną funkcję. Wróciło tu życie. Wierzymy, że ten budynek stanie się jedną z pereł Łodzi i impulsem do kolejnych rewitalizacji w mieście
- podkreśla Andrzej Daszkiewicz, inwestor.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.