Parówki Pikok z Lidla z bakterią, która wywołuje listeriozę
Chodzi o Pikok Pure parówki z szynki (350 g). Numer partii - 11031, numer serii - C: 10349134. Ich producentem jest Sokołów SA Oddział w Czyżewie. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem żywności.!reklama!
W parkówkach wykryto bowiem bakterie Listeria monocytogenes, które wywołują listeriozę.
"W wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania" - czytamy w komunikacie GIS.
Dodajmy, że listerioza występuje zwykle po 1-2 dniach od spożycia zakażonego pokarmu. A jej objawy to dreszcze, gorączka, bóle mięśni, wymioty, biegunka. Objawy te mogą się utrzymywać do 3 dni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.