reklama
reklama

Polacy pokochali piwa bezalkoholowe. Nawet sama branża zaskoczona taką dynamiką

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Polacy pokochali piwa bezalkoholowe. Nawet sama branża zaskoczona taką dynamiką - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Polscy konsumenci coraz częściej odstępują od spożywania alkoholu, ale bywa że nie do końca chcieliby rezygnować z delektowania się smakiem piwa. Doskonale wyczuwają to koncerny piwne, które stale poszerzają ofertę piw bezalkoholowych wprowadzając na rynek wciąż nowe warianty smakowe. Okazuje się, że dynamika sprzedaży piw bez procentów w 2019 roku stanowiła największe zaskoczenie na rynku piwa.
reklama

Dynamika wzrostu sprzedaży piw bezalkoholowych i bezalkoholowych piw smakowych to w opinii Igora Tikhonova, prezesa Kompanii Piwowarskiej największe zaskoczenie minionego roku w tej branży.

– Ten konkretny segment rozwijał się konsekwentnie przez wiele lat i spodziewaliśmy się dalszego wzrostu, jednak nie na aż taką skalę, jak w ciągu ostatnich dwóch lat. Wciąż pozostaje pytanie, czy jest to długoterminowa tendencja – mówi Igor Tikhonov, prezes Kompanii Piwowarskiej

Zdaniem Igora Tikhonova, Polacy coraz chętniej sięgają po piwa bez procentów, bo w naszym społeczeństwie utrwala się trend zdrowego stylu życia, w który wpisuje się także ograniczenie spożywania napojów alkoholowych.

- Ludzie nie piją piwa, aby się upić, tylko po to, aby cieszyć się jego smakiem, jednocześnie dbając o zdrowie – mówi Tikhonov. - Ciężko jest to przewidzieć, ale mam nadzieję, że panować będzie trend związany ze zdrowym trybem życia, który zakorzenia się w naszym społeczeństwie. Ludzie chcą pić coś zdrowego i smacznego, a ja wierzę, że piwa bezalkoholowe i bezalkoholowe piwa smakowe stanowią doskonałe połączenie tych dwóch aspektówdodaje.

Jak tłumaczy prezes Kompanii Piwowarskiej, produkcja piw bezalkoholowych opiera się o naturalne składniki, a napój jest warzony z zastosowaniem odpowiedniego szczepu drożdży, który hamuje wytworzenie alkoholu.

- Do produkcji naszych napojów wykorzystujemy naturalne składniki. Warzymy piwo z użyciem takiego szczepu drożdży, który uniemożliwia powstanie alkoholu otrzymując produkt, który jest smaczny i nie wpływa negatywnie na zdrowie. W związku z tym uważam, że oferta piw bezalkoholowych ma szansę rozwijać się na rynkutłumaczy Igor Tikhonov.

Jak podaje firma Nielsen, tylko przez pierwsze cztery miesiące 2019 r. wartość rynku najpopularniejszych bezalkoholowych lagerów wzrosła w Polsce o 95 proc., a bezalkoholowych radlerów zwiększyła się aż o 110 proc. To największe tego typu tendencje odnotowane w Europie. W 2018 r. sprzedaż piwa 0,0% osiągnęła w naszym kraju wartość 0,5 mld zł.

Źródło: portalspozywczy.pl

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama