reklama
reklama

Restaurant Week Łódź. Startuje największe w Polsce wydarzenie kulinarne. Wszystkie dania za 49 zł [SMACZNE ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Wraz z powrotem życia restauracyjnego, startuje także największe w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe trzy daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl.
reklama

Czas pandemii pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte są więzi międzyludzkie, jest ważne dla zdrowego społeczeństwa.

!reklama!

Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości wynika, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80 % z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.

Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.

- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Łodzi, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.

Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom łódzkie: Quale, Lokal, Motywy, Farina Bianco, Powidok, Piwnica łódzka, a także debiutanci jak: Komediowa, LaVende Rosso, KOKU sushi, The Chef czy Woda Sodowa. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, trójmiejskie Crudo, Punkt Gdynia i Szafarnia 10, katowickie ISTO, wrocławskie Alyki, poznańskie Na Mieście Restaurant by Body Chief, Obfitość Smaku i Wina, szczecińskie Va Banque i Niebo - Wine Bar Cafe, toruński Filmar, a także krakowskie Sticky Fingers czy Del Papa.

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

Jako podziękowanie dla wszystkim uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Cola.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12 - 29 czerwca, pierwsze 10.000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W festiwalowym konkursie fotograficznym Goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART. HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na Gości przy wszystkich festiwalowych stolikach.

  • Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
  • Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
  • Termin Festiwalu: 17-30 czerwca 2020
Restaurant Week – największe wydarzenie kulinarne w Polsce i jeden z dwóch największych festiwali restauracji na świecie. Jesienna rekordowa edycja festiwalu w 2019 r. zgromadziła ponad 117 tys. gości. Począwszy od pierwszej edycji, która odbyła się w 2014 r. jako lokalne wydarzenie weekendowe, wzięło w nim udział ponad 850 tys. osób. Obecnie festiwal odbywa się dwa razy w roku w kilkunastu regionach i trwa dwa tygodnie, ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością.

Celem festiwalu Restaurant Week jest promocja niezależnej sceny restauracyjnej w Polsce oraz edukacja w zakresie kultury kulinarnej, świadomego jedzenia, a także ograniczania marnowania żywności. Od kilku edycji festiwalowi towarzyszą ogólnopolskie kampanie społeczne – wśród nich #SzanujJedzenie - skierowane zarówno do gości, jak i restauratorów, mające na celu edukację w zakresie ograniczenia marnowania jedzenia.

W 2019 Restaurant Week został nagrodzony Food Business Awards w kategoriach “Wydarzenie kulinarne roku” oraz „Koncept społecznie odpowiedzialny (CSR)”.

Źródło: mat. prasowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama