O projekcie, realizowanym na uczelni informowano już w wakacje. - Wśród wielu projektów realizowanych na Politechnice Łódzkiej ten jest wyjątkowo atrakcyjny, bo można go zjeść - mówiła wówczas dr inż. Ewa Chojnacka, rzeczniczka prasowa
Jadalne miski, kubki i eleganckie podkładki
Tworzył go zespół badaczek: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności PŁ pracuje nad jadalnymi opakowaniami i naczyniami.Wynalazek o tytule: „Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki” zdążył już zająć drugie miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”, promującym rozwiązania, które mają zastosowanie w praktyce, mogą być wykorzystane w gospodarce i w produkcji.
Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego. Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 proc. mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, a także zawierają cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych
- wyjaśniła kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk.
Jak dodaje, dzięki wykorzystaniu odpadów żywnościowych i stworzeniu z nich opakowań nadających się do spożycia rozwiązujemy kilka problemów naraz. - Na rynku dostępne są co prawda jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkimi surowce stanowiące pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem - zauważa.
Opakowania i naczynia mogą być zjedzone wraz z posiłkiem, który się na nim znajdzie. Badaczki zdradzają, że jest ono źródłem błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych. Jeśli jednak nie będziemy mieli na nie apetytu, ulegną biodegradacji maksymalnie w 30 dni. Miski, kubki i eleganckie podkładki mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, serwowania dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych. Jak zapewniają pomysłodawczynie, ich wynalazek jest atrakcyjny, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.