Reklama

Reklama

Weekend pełen atrakcji w Manufakturze. Gotuj razem z Magdą Gessler i Dzień Dobry TVN [PROGRAM]

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Weekend pełen atrakcji w Manufakturze. Gotuj razem z Magdą Gessler i Dzień Dobry TVN [PROGRAM] - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź W weekend w Manufakturze oficjalnie otworzy się Qulinarium – nowa strefa restauracyjna, o której pisaliśmy w czwartek: Qulinarium. Niezwykła metamorfoza strefy restauracyjnej w Manufakturze. Zobacz! [ZDJĘCIA | WIDEO]. Otwarcie zapowiada się hucznie. W Manufakturze gotować będzie Magda Gessler (sobota) oraz Mateusz Gessler (niedziela). Będą też warsztaty dla dzieci i kulinarna „Bitwa na noże”.

Przez cały weekend w strefie Qulinarium będzie można spotkać kulinarne gwiazdy, podpatrzeć jak gotują, a nawet samemu nauczyć się ciekawych trików i dowiedzieć się np. jak nie marnować jedzenia albo jak przekonać niejadka do warzyw i owoców.

 !reklama!

Sobota – smakołyki od Magdy Gessler i kuchnia no-waste

W sobotę od godz. 10 Qulinarium gościć będzie królową polskiej gastronomii – Magdę Gessler. Gwiazda będzie gotować na żywo w programie Dzień Dobry TVN, transmitowanym prosto z Manufaktury.

W menu, jak to o poranku, nie zabraknie apetycznych propozycji śniadaniowych: zostanie przygotowany m.in. omlet francuski z szynką parmeńską, słone babeczki z wędzonym pstrągiem na chrzanowym musie, ale także flaki cielęce ze świeżo tartym parmezanem pod grzanką z czosnkową oliwą. Nie zabraknie też kwiecistych opowieści o gotowaniu, smakowaniu i celebrowaniu posiłków.

O godz. 15:30 strefę opanują dzieciaki.
To za sprawą warsztatów bento kawaii, czyli niezwykłego komponowania posiłków rodem z Japonii! Bento kawaii to sztuka tworzenia posiłków na wynos – do zabrania do pracy lub szkoły. Podstawą jest lunchbox, do którego układa się zaplanowane kompozycje: dla dzieci to np. misie panda z ryżu i papieru nori do sushi. To sprawdzona metoda, by przemycić zdrowe składniki nawet największym niejadkom.

- Początek roku szkolnego to idealny moment, by zacząć przygotowywać kolorowe i różnorodne lunchboxy dla dzieci. Każdy chętniej sięgnie po ciekawie skomponowany posiłek, bo przecież jemy także oczami – tłumaczy Agnieszka Skubisz, pomysłodawczyni i prowadząca warsztaty bento kawaii.

Zapisy na warsztaty odbywają się drogą mailową pod adresem [email protected]  z dopiskiem „Bento”. Manufaktura zaprasza dzieci od 7 r.ż. samodzielnie, lub od 5. r.ż. – z opiekunem. Należy podać imię i nazwisko dziecka oraz wybraną datę: sobota godz. 15:30 lub niedziela godz. 11, 14 lub 17.

O godz. 17 rozpoczną się warsztaty z Jagną Niedzielską, propagatorką i twarzą idei „Zero Waste” w Polsce, miłośniczką nurtu niemarnowania w kulinariach. Jagna nie tylko opowie o tym, jak organizować sobie życie i mądrze robić zakupy, by nie wyrzucać jedzenia, ale także pokaże, że z pozornych odpadków można zrobić pyszne i pożywne dania. Liście kalafiora, które najczęściej lądują w koszu mogą być składnikiem smakowitego posiłku! Jak je przygotować? Dowiedzą się o tym uczestnicy sobotniego pokazu.

Niedziela – mistrzowski Mateusz Gessler i „Bitwa na noże”

Niedziela również rozpocznie się mocnym akcentem – od godz. 10 gotować będzie Mateusz Gessler – kucharz, osobowość telewizyjna, juror programów kulinarnych. Zacznie, jak to rano – od smakowitego śniadania, na które zaserwuje aromatyczną szakszukę – aromatyczne pomidory zapiekane z jajkiem sadzonym. To zdrowy i pyszny posiłek, również dla osób na diecie. O godz. 12:30 zaprezentuje roślinne alternatywy dla klasycznych burgerów – to będzie mistrzowski lunch w jego wykonaniu.

O godz. 15:30 pod czujnym okiem Mateusza Gesslera rozpocznie się Bitwa na noże! To kulinarna potyczka łódzkich blogerów i influencerów, której tematem przewodnim są „Qrki w Qulinarium”.

W niedzielę również zaplanowano warsztaty bento: o godz. 11, 14 i 17. Również obowiązują zapisy mailowe.

Organizatorzy oczywiście pamiętają o bezpieczeństwie – podczas wydarzenia obowiązują maseczki i zachowanie bezpiecznego dystansu. W przypadku braku maseczki – będzie można otrzymać nową, z logo Qulinarium od obecnych na miejscu animatorów.

HARMONOGRAM

SOBOTA, 29.08
  • 10:00 - 15:00- Spotkanie z Magdą Gessler – niecodzienne warsztaty, oryginalne przepisy, wspaniałe pokazy i gotowanie, gotowanie…
  • 10:15 - Pierwsze wejście: omlet francuski z szynką parmeńską, pomidorkami cherry, rucolą i serem cheddar
  • 11:30 - Drugie wejście: flaki cielęce, delikatne w smaku ze świeżo tartym parmezanem pod grzanka z czosnkową oliwą
  • 12:45 - Trzecie wejście – dwie słone babeczki z wędzonym pstrągiem na chrzanowym musie z miodem, kolendrą i granatem.
  • 15:30 - Warsztaty Bento Kawaii dla dzieci
  • 17:00 - No waste food – zaprasza Jagna Niedzielska. Omówienie filozofii i pokaz kulinarny.
NIEDZIELA, 30.08
  • 10:00 - 12:00 - Mateusz Gessler -  śniadanie mistrzów w wykonaniu mistrza: szakszuka
  • 11:00 - 12:00 - Warsztaty Bento Kawaii dla dzieci
  • 12:30 - 14.00 - Mateusz Gessler: Mistrzowski lunch: burgery wegetariańskie
  • 14:00 - Warsztaty Bento Kawaii dla dzieci
  • 15:30 - Bitwa na noże pod czujnym okiem Mateusza Gesslera - „QRKI W QULINARIUM”
  • 17:00 - Warsztaty Bento Kawaii dla dzieci
Źródło: mat. prasowe

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy