"50 Top Pizza” to organizowany co roku konkurs. Pierwszy zestaw powstał w 2017 roku. W skład jury wchodzą eksperci z Włoch, który podróżują po świecie i szukają lokali, które serwują "pizza perfetta". Co ważne, omijają krajowe pizzerie. Dlatego w zestawie nie znajdziemy włoskich lokali. Dla tych organizowany jest odrębny ranking.
"50 Top Pizza”. Aby zjeść perfekcyjną pizzę, nie trzeba lecieć do Włoch
Tytuł najlepszej pizzerii w Europie otrzymała barcelońska „Sartoria Panatieri”. Jury uznało, że jest tam robiona najlepsza pizza, a poza tym docenili minimalistyczny wystrój oraz przyjemną atmosferę. Na drugim miejscu znalazła się na kopenhaska pizzeria „Bæst”, a za nią „50 Kalò” z Londynu. Na szczęście, aby skosztować dania, które docenili sami Włosi, nie trzeba budować biletu i lecieć w świat. Na liście znalazły się aż trzy polskie restauracje. Warto dodać, że wszystkie były na liście również w ubiegłym roku.Najwyżej sklasyfikowane zostało gdańskie Ostro, które zajęło 34. miejsce. Pizze, które powstają pod okiem szefa Kamila Szuby, były chwalone za „wysokie” i „bardzo lekkie” ciasto. Na 38. miejscu uplasowało się warszawski eCiao A Tutti. Pizzeria znalazła się w rankingu trzeci rok z rzędu. Sędziowie docenili zaangażowanie restauracji i jej autentyczność. Gościom szczególnie polecili pizzę z czterema rodzajami pomidorów, grzybami i prosciutto.
Czytaj również: Znów głośno o Zielonej Górce! Lokal wyróżniony w rankingu najlepszych pizzerii w Europie [galeria]
Zielona Górka po raz kolejny doceniona. "Prawdziwa ambasada tradycji neapolitańskiej”
Na miejscu na 46. miejscu znalazł się łódzki akcent. Miejsce to bowiem przypadło Zielonej Górce z Pabianic. Sędziowie opisali to miejsce jako „prawdziwa ambasada tradycji neapolitańskiej”. Co ciekawe, restauracja od momentu otwarcia odwiedziła dziesiątki celebrytów i osób publicznych, wśród nich polityk Donald Tusk i muzyk Czesław Mozil.Restauracja została założona przez byłych architektów - Jędrzeja i Liliannę Lewandowskich. Co ciekawe, aby opanować sztukę robienia pizzy, mężczyzna szkolił się w Neapolu. Jak napisano w przewodniku: "Od czasu reprezentowania Polski – i zdobycia medalu – na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana, jego restauracja, mieszcząca się w dawnej pracowni architektonicznej pary, stała się jedną z najgorzej strzeżonych tajemnic w regionie z oddanej rzeszy fanów wykraczającej daleko poza granice Pabianic".
Co ciekawe, obecnie właściciele znowu przebywają w stolicy pizzy. Jeżeli chcecie wiedzieć, co tam robili i jak długo czeka się na stolik w ich restauracji, śledźcie nasz portal.
Wcześniej Zielona Górka znalazła się w neapolitańskim rankingu 30. Najlepszych Pizzerii AVPN na świecie, uzyskując 18. miejsce w kategorii "Web Awards".
Wśród wyróżnionych restauracji znajdują się takie lokale, jak Pepe in Grani, 50 Kalo, Gino Sorbillo, Da Attilio, Di Matteo.
Czytaj również: W „Zielonej Górce” jedli Quebonafide i Donald Tusk. Od siedmiu lat ich pizza przyciąga do Pabianic znane nazwiska
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.