Przepis na zalewajkę. Prosty sposób na tradycyjną łódzką zupę
Jesteście fanami zup? Przepis na zalewajkę z ziemniakami jest prosty i nie wymaga użycia wyszukanych składników. Najważniejszy jest zakwas z mąki żytniej, który możemy zrobić samodzielnie lub kupić w piekarni. Spróbujcie najsławniejszej łódzkiej zupy korzystając z naszego przepisu.• Do litra wody dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzybki, opaloną cebulę, czosnek, ew. warzywa takie jak marchewka, seler czy korzeń pietruszki, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie. Jeśli chcecie przygotować wersję „na bogato” do zupy możecie wrzucić kilka plasterków kiełbasy lub kawałek wędzonki. Dodatkowe warzywa po ugotowaniu możemy wyjąć z garnka.
• Doprawiamy solą, pieprzem i tak przygotowaną bazę gotujemy przez około 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
• Do zupy dolewamy zakwas, cały czas mieszając. Ważne, aby na tym etapie próbować zupę, ponieważ każdy zakwas ma inny smak. Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale nie można przesadzić.
• Zalewajkę należy zagotować i sprawdzić, czy nie potrzebuje jeszcze dodatkowego doprawienia solą i pieprzem.
Zupa zalewajka z nowoczesnym twistem
Przepis na tradycyjną zalewajkę zamyka się w kilku podstawowych krokach. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na oryginalne wykończenie naszej zupy. Zalewajkę można podawać zabieloną śmietaną lub maślanką. Aby zupa była bardziej pożywna, możemy dodać jajko.Jeśli ktoś nie boi się kalorii, kolejnym dodatkiem do zalewajki może być przesmażona na maśle cebula.
Skąd popularność zalewajki w regionie łódzkim?
Tak jak każda kuchnia lokalna, również ta kultywowana na terenach centralnej Polski ma swoje charakterystyczne smaki i wyróżniki. Pani Anna Wojciechowska, autorka publikacji „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” podkreśla, że kluczem do zrozumienia kuchni regionu łódzkiego są łatwo dostępne składniki i naturalnej smaki.- Kuchnię regionu łódzkiego możemy wyodrębnić spośród innych lokalnych kuchni. To kuchnia skromna, oparta na podstawowych składnikach jak np. ziemniaki, mąka czy podroby. Ziemia łódzka była obszarem, na którym ludzie bardzo ciężko pracowali na roli albo w fabrykach, z tego względu stawiano bardziej na ilość niż na jakość – mówi twórczyni publikacji.
Badaczka kuchni lokalnej zwróciła uwagę na charakterystykę smaków regionu łódzkiego. W kuchni łódzkiej zaznaczyło się wiele wpływów innych krajów m.in. Niemiec, Rosji, ale także Turcji czy wpływy kultury żydowskiej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.