Gdzie w Łodzi można zjeść najlepszą włoską pizzę?
Puszyste ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia - ten i inne warianty włoskiej pizzy pokoachli wszyscy smakosze kuchni z Półwyspu Apenińskiego. Jej sekretem jest ciasto i dobrane składniki.Jak ją rozpoznać? Ciasto na włoską pizzę jest bardzo proste – musi być przygotowane ze starannie dobranej mąki, wody, soli, oliwy z oliwek i drożdży. Poszczególne składniki, z których wyrabiamy ciasto powinny być dodawane w określonej temperaturze.
Pizza neapolitańska musi być wyrabiana ręcznie w taki sposób, by zawarte w nim bąbelki powietrza przeniosły się ze środka na brzegi. Powinna być pieczona zaledwie przez kilkadziesiąt sekund w piecu opalanym drewnem. Pizza nie powinna być zbyt duża, około 35 cm średnicy, a jej rant powinien być miękki i puszysty.
Kolejnym sekretem tego włoskiego specjały jest oczywiście sposób i czas wypiekania pizzy. Tradycyjne neapolitańskie piece opalane są drewnem. Ponieważ pizza piecze się tylko przez dwie minuty, we wnętrzu pieca panuje temperatura około 350 stopni Celsjusza.
W naszej galerii umieściliśmy subiektywny top najlepszych łódzkich restauracji podających pizzę w stylu neapolitańskim.
Jeśli jesteście spragnieni większej liczby anegdot i informacji dotyczących włoskiej pizzy, koniecznie przeczytajcie nasz wywiad z pizaiolo pizzerii Zielona Górka. Pabianicka restauracja była jedną z pierwszych w regionie, która podawała gościom tradycyjną neapolitańską pizzę. Rozmowa dostępna jest tutaj.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.