reklama
reklama

Prosty i pyszny świąteczny deser? Sprawdź pomysł na ciasto last minute

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva, zdjęcie poglądowe

Prosty i pyszny świąteczny deser? Sprawdź pomysł na ciasto last minute - Zdjęcie główne

Poznajcie przepis na pyszne, błyskawiczne ciasto | foto Canva, zdjęcie poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Jeśli wciąż nie masz pomysłu, czym poczęstować swoich gości w święta, ten przepis może Ci się przydać. Pyszne i proste ciasto czekoladowe to ponadczasowy klasyk, który świetnie sprawdzi się jako deser dla Twoich gości. Jest prosty i zawsze wychodzi!
reklama

Pyszne ciasto last minute

Jeśli do tej pory nie mieliście głowy do przygotowania deseru na wielkanocne przyjęcie, koniecznie spróbujcie tego przepisu. Puszyste ciasto z czekoladową polewą podbije podniebienia Waszych gości, a Wy nie utkniecie w kuchni na długie godziny. 

Lista składników jest krótka a czas przygotowania łącznie z pieczeniem nie powinien przekroczyć jednej godziny. 

Do przygotowania ciasta będą potrzebne: 

• 150 g mlecznej lub deserowej czekolady

• 50 g masła

• Kostka margaryny

• 3 szklanki mąki pszennej 

• Łyżka proszku do pieczenia

• 4 jajka

• ¾ szklanki cukru 

• Pół szklanki wody 

Sposób przygotowania

Do mniejszego garnka wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy ją. Do większego garnka wsypujemy cukier oraz pokrojoną na mniejsze części kostkę margaryny. Wszystko zalewamy wodą kiedy ta odrobinę ostygnie. Gotujemy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia. 

Do masy dodajemy proszek do pieczenia, miksujemy i dodajemy żółtka jaj. Do całości stopniowo dosypujemy mąkę. 

Białka jaj ubijamy na sztywno, następnie delikatnie dodajemy je do całej masy. 

Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. 

Nie wyjmujemy ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu, a jedynie uchylamy drzwi, tak aby studziło się stopniowo. Dzięki temu ciasto utrzyma puszystość i nie opadnie. 

Aby przygotować polewę należy w garnuszku roztopić masło. Zdjąć z ognia i wkruszyć do niego czekoladę. Mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Po wystygnięciu ciasta oblewamy je przygotowaną polewą.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama