Pyszne ciasto last minute
Jeśli do tej pory nie mieliście głowy do przygotowania deseru na wielkanocne przyjęcie, koniecznie spróbujcie tego przepisu. Puszyste ciasto z czekoladową polewą podbije podniebienia Waszych gości, a Wy nie utkniecie w kuchni na długie godziny.Lista składników jest krótka a czas przygotowania łącznie z pieczeniem nie powinien przekroczyć jednej godziny.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne:
• 150 g mlecznej lub deserowej czekolady
• 50 g masła
• Kostka margaryny
• 3 szklanki mąki pszennej
• Łyżka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• ¾ szklanki cukru
• Pół szklanki wody
Sposób przygotowania
Do mniejszego garnka wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy ją. Do większego garnka wsypujemy cukier oraz pokrojoną na mniejsze części kostkę margaryny. Wszystko zalewamy wodą kiedy ta odrobinę ostygnie. Gotujemy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia.Do masy dodajemy proszek do pieczenia, miksujemy i dodajemy żółtka jaj. Do całości stopniowo dosypujemy mąkę.
Białka jaj ubijamy na sztywno, następnie delikatnie dodajemy je do całej masy.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Nie wyjmujemy ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu, a jedynie uchylamy drzwi, tak aby studziło się stopniowo. Dzięki temu ciasto utrzyma puszystość i nie opadnie.
Aby przygotować polewę należy w garnuszku roztopić masło. Zdjąć z ognia i wkruszyć do niego czekoladę. Mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Po wystygnięciu ciasta oblewamy je przygotowaną polewą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.