Przepis na wielkanocnego mazurka kajmakowego. Smaczny i prosty w przygotowaniu!
Obok paschy i babki wielkanocnej mazurek to jeden z najczęściej przyrządzanych świątecznych deserów. Proste w przygotowaniu kruche ciasto wypełnione masą kajmakową, orzechową czy dżemem (możliwości jest wiele!) udekorowane kolorowymi, wielkanocnymi motywami nie tylko smakuje, ale też pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Zajrzyjcie do naszego przepisu i sprawdźcie, jak przygotować tradycyjnego kajmakowego mazurka.Składniki na ciasto:
- 200g masła
- 200g mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 100g rodzynek
- 1 łyżka masła
- gotowa masa kajmakowa
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki brandy
- dekoracja: płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki, czekolada gorzka
Na początku siekamy zimne masło z mąką, następnie dodajemy cukier i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Uformowaną z ciasta kulę zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzonym, rozwałkowanym ciastem wykładamy prostokątną formę, tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez piętnaście minut.
Wypłukane rodzynki zalewamy brandy i moczymy przez godzinę. Masę kajmakową wkładamy do garnka, dolewamy śmietankę i dodajemy masło. Mieszając składniki, rozpuszczamy je na małym ogniu. Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję, dodajemy do niej rodzynki z brandy i posiekaną skórkę pomarańczową – ponownie mieszamy. Całość wykładamy na kruche ciasto i rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy czekoladą na bakaliami.
Macie własne przepisy na wielkanocnego mazurka? Podzielcie się nimi w komentarzach!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.