reklama
reklama

Pyszne danie na Dzień Dziecka i nie tylko! Pięć pomysłów na trafione potrawy dla malucha

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Pyszne danie na Dzień Dziecka i nie tylko! Pięć pomysłów na trafione potrawy dla malucha  - Zdjęcie główne

Te dania powinny zasmakować Waszym dzieciakom | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers Łódź Jednym ze sposobów na kreatywne spędzanie czasu w Dzień Dziecka może być wspólne gotowanie. Kuchnia to świetne miejsce by dobrze się bawić i poznawać ciekawe smaki. Jakie potrawy zasmakują najmłodszym kucharkom i kucharzom? Sprawdźcie proste i pyszne przepisy na dania, które możecie przygotować wspólnie.
reklama

Jakie potrawy zasmakują dzieciom? Poznajcie 5 niezawodnych przepisów 

• Jabłkowe racuszki na bazie jogurtu

Puszyste, złote i zabójczo pyszne. Jeśli Twoje dziecko uwielbia słodkie obiady, to ten z pewnością przypadnie mu do gustu.  Trzy duże jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Do miski wbić jajko, wlać jogurt naturalny (400 g), dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego, szczyptę soli oraz przesianą mąkę (2 szklanki). Zmiksować na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na newielkiej ilości oleju z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem. 

• Krem z cukinii

Dzieci lubią delikatne smaki, dlatego w ich przypadku świetnie sprawdza się krem z cukinii. Zaczynamy od pokrojenia jednej małej cebuli, jednego ząbka czosnku i cukinii (około 700g). Składniki wsypujemy do garnka i zalewamy trzema szklankami bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 minut. Do garnka dodajemy łyżkę masła i 50 g śmietany 30%. Blendujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. 

• Frytki z cukinii w skorupce z parmezanu

Cukinię umyć i pokroić w podłużne kawałki przypominające frytki. Każdy kawałek cukinii należy obtoczyć w bułce tartej, jajku a na końcu parmezanie. Tak przygotowane frytki piec w piekarniku aż będą rumiane i chrupiące. Podawać z dodatkiem koperkowego jogurtu. 

• Śmietankowo-pomidorowy makaron z kurczakiem 

Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić ulubionymi przyprawami (czosnek, tymianek) i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy trzy łyżki kremowego serku mascarpone i 3 łyżki passaty pomidorowej. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Podawać z ulubionym makaronem. 

• Kopytka 

To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Do garnka wrzucić 10 obranych ziemniaków i ugotować je z odrobiną soli. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i ostawić aż wystygną. Do ziemniaków dodać jedno jajko i 2,5 szklanki mąki pszennej oraz szczyptę soli. Przygotowane składniki wygnieść na jednolitą masę. Dla ułatwienia można podzielić ciasto na mniejsze części. Po wygnieceniu z ciasta formujemy wałeczki, które następnie dzielimy na kilkucentymetrowe kopytka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody przez około 4 minuty (aż do wypłynięcia).

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama