Ramen Festival po raz szósty. Łódzki listopad będzie smakować japońskim makaronem
Aż cztery miasta wezmą udział w szóstej edycji Ramen Festivalu. Miłośnicy rozgrzewającej zupy ze słynnym japońskim makaronem i pysznymi dodatkami długo czekali na to święto. Dań festiwalowych będzie można próbować przede wszystkim w Łodzi. Poza jej granicami do Ramen Festivalu przyłączyły się lokale ze Zgierza, Łasku i Bełchatowa.33 restauracje przygotowały 24 rameny. Różne liczby wynikają z faktu, że lokale należące do jednej sieci przygotowują jedną wersję potrawy. Zdarza się też, że w jednym miejscu spróbujemy dwóch festiwalowych dań – w wersji mięsnej i roślinnej.
– W tym roku w ofercie festiwalowej znalazły się cztery wegańskie propozycje. W szóstej edycji wydarzenia startują dwie restauracje serwujące wyłącznie kuchnię roślinną i dwa lokale, które przygotowały wersję mięsną i bezmięsną – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.
W trakcie tegorocznego wydarzenia pojawią się również wątki superbohaterskie. Gościem specjalnym festiwalu będzie RaMen, super bohater w tematycznym przebraniu będzie odwiedzał festiwalowe lokale i próbował zaczarować jedzenie gości. Ci, którym uda się zrobić mu zdjęcie mają szanse na wygranie nagród w konkursie – plakatów i zaproszeń do restauracji.
– Chociaż w ostatnim czasie nie można narzekać na pogodę, listopad jest dla nas jednym z najtrudniejszych miesięcy w całym roku – jesteśmy mniej aktwyni, tęsknimy za ciepłymi miesiącami i długimi dniami. Ramen może być pretekstem do wyjścia z domu, to danie rozgrzewa nas i otula. Co fascynujące – na bazie jednego dania można stworzyć tak wiele różnych kompozycji. Z tego, co wiem, to niektóre osoby szykują całe trasy ramenowe, aby porównywać i smakować kolejnych wersji – tłumaczy organizatorka.
Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. Pierwsza już 5 listopada w studiu Book&Cook, w którym Bartosz Snecz Dębski wraz z uczestnikami ugotują od podstaw ramen według autorskiego przepisu. Trzy dni później (we wtorek 8 listopada) w restauracji Sendai w Monopolis odbędzie się wyjątkowa kolacja, oczywiście z ramenem w roli głównej. Poza skosztowaniem japońskiej kuchni uczestnicy będą mieli okazję usłyszeć o tajnikach przygotowania ramenu, sami dobiorą dodatki do swojego dania (dzięki czemu każdy ramen nabierze indywidualnego charakteru) oraz spróbują sake produkcji szefa kuchni Michała Przybysza.
Wydarzenie rozpoczyna się w piątek 4 listopada i potrwa 10 dni. W galerii powyżej umieściliśmy listę festiwalowych dań.
CZYTAJ TAKŻE >>> Znamy zwycięzcę "Hell’s Kitchen. Jak poradził sobie Hubert z Łodzi?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.