reklama
reklama

W Manufakturze otworzyła się nowa restauracja. Co tam zjemy?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: arch. Manufaktura

W Manufakturze otworzyła się nowa restauracja. Co tam zjemy? - Zdjęcie główne

Nowa restauracja działa od kilku dni | foto arch. Manufaktura

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Foodlovers ŁódźW Manufakturze otworzyła się restauracja "Rebernia Ribs & craft beer”. To koncept, który podbił serca samego Roberta Makłowicza.
reklama

–  Po wielu tygodniach intensywnego remontu, lokal jest gotowy na premierowe otwarcie. Czego można spodziewać się po Reberni? Musimy wiedzieć, że gościom nie podają tu sztućców, a sami chodzą z tasakami –  zapowiada Manufaktura. 

Serwują żeberka i kraftowe piwo. Rebernia oficjalnie otwiera swój pierwszy lokal w Polsce

Monika Langner, rzecznik prasowy Manufakturu, wyjaśnia, że Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal został otwarty w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie dawniej pracowali kowale i miecznicy.

Z biegiem czasu, praca kowali była coraz mniej potrzebna, a pracownicy spędzali czas na pieczeniu żeberek na ogniu, który dawniej służył do kucia metalu. Te nawiązania do dawnej sztuki widać w lokalu również dziś – jej kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami.

reklama

Rebernia to specjaliści od mięsa – zjecie tam nie tylko osławione żeberka wołowe pieczone na otwartym ogniu, ale także antrykota, kurczaka, doradę i masę świeżych dodatków warzywnych i nie tylko. Poza tym, nie zabraknie też wyśmienitego, kraftowego piwa. Co ciekawe, w lokalu nie dostaniecie sztućców – dania serwowane są na drewnianych deskach, goście dostają fartuchy, a przed i po posiłku mogą umyć ręce w industrialnych umywalkach, zlokalizowanych na sali - wyjaśnia pani Monika. 

Huczne otwarcie lokalu zaplanowane na weekend 19-21 lipca. Wśród atrakcji m.in. bluesowo- rockowa muzyka na żywo!

Unikalne receptury marynat i wyjątkowa atmosfera lokalu szybko podbiły serca foodiesów na Wschodzie – we Lwowie, Kijowie, Odessie i Tarnopolu – a teraz przyszedł czas na pierwszy lokal marki w Polsce, właśnie w Manufakturze. – Wybór Manufaktury jest nieprzypadkowy. Długo szukaliśmy miejsca w Polsce, które będzie emanowało dobrą energią i jednocześnie będzie się wpisywało w założenia, które są nam bliskie. Chcemy, żeby nasi goście czuli się u nas bardzo swobodnie, uczta w Reberni to luz, gościnność, biesiada – mówi Stanisław Szewczyk, menedżer restauracji. 

reklama

– Wiemy, że Manufaktura jest nie tylko ważną częścią miasta dla samych łodzian, ale też lokalizacją, która przyciąga turystów z kraju i nie tylko i pomoże nam wypromować koncept w całej Polsce – podsumowuje.

Monika Langner wyjaśnia, że Rebernia zajęła jedno z topowych miejsc na rynku Manufaktury, po dawnej restauracji Bierhalle. Przestronna restauracja (ponad 1000 mkw z letnim ogródkiem) jest doskonale położona – tuż przed nią znajdują się lubiane przez łodzian, sezonowe atrakcje Manufaktury, takie jak chociażby plaża, lodowisko, czy koncertowe sceny.

reklama

Już dziś przedpremierowo można spróbować dań i kraftowego piwa, a oficjalne i huczne otwarcie lokalu jest zaplanowane na weekend 19-21 lipca. Wśród atrakcji m.in. bluesowo- rockowa muzyka na żywo!

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama