Gdzie w Łodzi zjeść najlepsze pączki? Pączkowi eksperci z Jemy w Łodzi mają swoich faworytów
Jemy w Łodzi to największy portal poświęcony łódzkiej gastronomii, zajmujący się promocją regionalnej kuchni oraz organizacją wydarzeń we współpracy z lokalami z Łodzi i okolic.Wzorem poprzednich lat na kilka dni przed tłustym czwartkiem zebrane jury oceniło pączki z 10 różnych miejsc. Wypieki oceniali: Jarosław Komala, szef kuchni w Al Dente Pasta&Prosecco Bar, Joanna Banad z Posypane.pl, Anna Rajska specjalizująca się w wypiekach spod szyldu Sztuka Pieczenia oraz Karolina, twórczyni łódzkiego bloga gastronomicznego Wylizany Rondel.
Kryteria wyboru najlepszego pączka
W teście wzięto pod uwagę 10 pączków oraz jeden, który początkowo nie miał być brany pod uwagę, ponieważ był usmażony dzień wcześniej. W toku obrad został jednak włączony do ogólnego rankingu.Jury oceniało pączki oznaczone numerami, nie mając pojęcia z jakiego miejsca pochodzą. Sędziowie przyznawali punkty za: nadzienie, wygląd, świeżość, teksturę, no i oczywiście najważniejsze - za smak.
Pączkotest 2022 z Jemy w Łodzi. Przegrani i zwycięzcy
Ku zaskoczeniu jury na ostatnim, jedenastym miejscu zestawienia uplasował się pączek z Barbarelli, czyli miejsca do którego w Tłusty Czwartek każdego roku ustawiają się kolejki. Na niskiej ocenie zaważyły tłusta skórka, niepokojący kolor oraz ciasto, które źle zachowywało się w trakcie krojenia wypieku. Miejsce dziesiąte zajął pączek z Miami, czyli food trucka, który od niedawna stanął pod Galerią Łódzką. Sympatii jury nie zaskarbiły sobie również pączki cukierni Piekarz z Manufaktury.Tyle samo punktów uzyskały pączki z cukierni Dybalski, Putka i Montag. Oceniający byli rozczarowani smakiem pączka z Putki oraz jakością ciasta z Montagu (które, jak podkreślono, zazwyczaj smakuje i wygląda znacznie lepiej).
Na piątym miejscu w tegorocznym rankingu uplasował się Pączek i Spółka. Miejsce „ za pudłem” zajął pączek z Jadłodajni Dietetycznej, upieczony dzień wcześniej. Jury doceniło, że nawet dłuższy czas po smażeniu ciasto zachowało dobrą strukturę i świetny smak nadzienia.
Trzecie miejsce należało do Pączkarni Manufaktura. Oceniający docenili teksturę, smak ciasta i nadzienia. Drugie miejsce zdobyła Gorąca Pączkarnia, wyróżniająca się świeżością pączka i teksturą ciasta.
Jury jednogłośnie wskazało najlepszego łódzkiego pączka 2022 roku. Był to wypiek cukierni Słodka. Pączkowych testerów uwiodła tradycyjna receptura ciasta z dodatkiem spirytusu, smażenie na smalcu, nadzienie oraz pyszne ciasto.
Pączkotest 2022 z Jemy w Łodzi
10 i 11 miejsce – Mniami (3,99 zł) i Barbarella (2,80 zł)9 miejsce – Piekarz (4,40 zł)
6,7 i 8 miejsce – Montag (6,50 zł), Putka (3,33 zł), Dybalski (3,50 zł)
5 miejsce – Pączek i spółka (5 zł)
4 miejsce – Dietetyczna (6 zł)
3 miejsce – Pączkarnia Manufaktura (6 zł)
2 miejsce – Gorąca Pączkarnia (4,30 zł)
1 miejsce – Słodka (7 zł)
CZYTAJ TAKŻE >>> Gdzie w Łodzi na zalewajkę? Sprawdźcie, jakie restauracje podają kultową łódzką zupę
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.