Ramen Festival w Łodzi coraz bardziej popularny
Jak podkreślają organizatorzy, Łódź pokochała ramen - z roku na rok Ramen Festival cieszy się coraz większą popularnością, świadczy o tym chociażby liczba uczestniczących restauracji.W tym roku będzie ich aż 35 z Łodzi, Aleksandrowa, Zgierza i Pabianic! Ramen Festival zaczyna się 5 listopada, jak zwykle będzie trwał 10 dni.
Organizatorami imprezy są: portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń, festiwal wspierają: Bidfood Farutex, azjanatalerzu.pl, a również marka Pro-Gastro i Paper Craft.
Co ważne, lokale będą mogły ugościć wszystkich na miejscu, ale ramen to potrawa, która świetnie sprawdza się w dostawie, dlatego restauratorzy już szykują opcje na wynos. Czym w tym roku zaskoczą nas twórcy dań?
– Obok świetnych, klasycznych ramenów pojawią się też kreatywne interpretacje tego dania. Będzie ramen w formie burgera czy ramen inspirowany kuchnią hiszpańską z chorizo, krewetkami i pomidorami. Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić bobowinę, pastrami, dziczyznę czy sezonową dynię, po którą sięgnęły aż 4 miejsca – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Na pewno warta podkreślania jest mocna reprezentacja dań wegańskich – goście będą mieli do wyboru 8 ciekawych propozycji.
Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. We wtorek 9 listopada Ramenownia (Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu.
Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji.
Hot Ramen Challenge w Umamitu w Łodzi
– 11 listopada restauracja Umamitu organizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu przygotowany przez firmę Bidfood Farutex i sklep azjatelerzu.pl (będzie on też dostępny w sprzedaży).
Na tym nie koniec – w niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty
z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski. Po raz pierwszy uczestnicy przygotują całe danie samodzielnie, włącznie z makaronem.
Portal Jemy w Łodzi ma dla gości restauracji jeszcze jedną niespodziankę. Będzie to konkurs, w którym nagrodą jest wyjątkowa praca Oli i Witolda z Paper Craft. To wycinany laserowo z papieru i ręcznie sklejany obraz z japońskim motywem kwiatów wiśni.
Ramen Festival 2021 Łódź. Lista restauracji i ramenów [ceny]
- All Star Restaurant & Cocktail Bar (Piotrkowska 217)
Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)
Shokubutsu Ramen (wegański) – bulion na opiekanych warzywach, miso, mleko sojowe, tahini, shiitake, opalane pomidorki koktajlowe, wędzone tofu, makaron ramen, kolendra, imbir, olej sezamowy
Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)
- Dziki Sum (Pabianicka 198)
Cena: 34 zł (700 g)
- Fame Sushi (Telimeny 8)
Cena: 32 zł (500 ml)
- Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)
Cena: 20 zł (450 g) | 38 zł (900 g)
- Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)
Cena: 36 zł (800 g)
- Hashtag Sushi (Centrum, Teofilów, Bałuty, Retkinia, Górna)
Cena: 35 zł (500 ml)
Wegański ramen grzybowy – ramen przygotowany na wywarze z opalanych na grillu warzyw z orientalnymi grzybami podawany z pak choy, panierowanym wędzonym tofu, paseczkami nori, makaronem ramen
Cena: 32 zł (500 ml)
- Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)
Cena: 34 zł (350 ml bulionu + dodatki)
- Hot Sushi & Wok (Tymienieckiego 25A)
Cena: 35 zł (600 ml)
- House of Sushi (Piotrkowska 89, Pomorska 602)
Cena: 36 zł (800 ml)
- Kaminari Sushi (Piotrkowska 79)
Cena: 37 zł (700 ml)
- Las Tablas Tapas Bar (Piotrkowska 89)
Cena: 34 zł (800 ml)
- Ramenownia (Piotrkowska 89)
Cena: 36 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)
Hokkaido Vegan Miso – wegański alkaliczny makaron własnej produkcji, kremowy bulion na bazie warzyw i grzybów, miso tare, puree dyniowe, pieczona dynia, szczypior, czerwona cebulka, menma, nitki chilli
Cena: 34 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)
- Sendai Sushi (Monopolis)
Cena: 28 zł (450 g)
- Sushi Kushi (Aleksandrów Łódzki, Pabianice, Retkinia, Teofilów, Górna, Śródmieście, Bałuty, Widzew)
*opcjonalnie z jajkiem nitamago
Cena: 30 zł
- Szpulka (Rynek Manufaktury)
Cena: 36 zł
- Sushi Smaki (Kościuszki 93)
Cena: 22 zł
- Sushi Smaki (Gołębia 53, Zgierz)
Cena: 29 zł
- Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Cena: 49 zł (470 g)
- Umamitu (Traugutta 9)
Cena: 35,90 zł (ok. 450 g)
- Yellow (Kościuszki 80/82)
Cena: 30 zł (ok. 500 ml z dodatkami)
- Zielona (Rynek Manufaktury)
Cena: 35 zł (400 ml)
- Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Cena: 35 zł (800 ml | dodatkowa ostra pasta 3 zł)
- Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
Cena: 36 zł (500 ml)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.