Jaja od rolnika w Łodzi - gdzie kupić?
Pomiędzy jajkami wiejskimi a ekologicznymi jest pewna różnica. Jajka ekologiczne to te pochodzące od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszą bez antybiotyków i pestycydów. Dodatkowo w produkcji jajek ekologicznych zabronione jest stosowanie paszy zawierającej GMO. Typowo wiejskie jajka pochodzą natomiast od kur z wolnych wybiegów na wsiach, nie posiadają konkretnych wymagań jakościowych ani certyfikatów.Wszystkim znany jest widok starszych pań czy handlarzy sprzedających na rynkach świeże jajka ze wsi, oto miejsca, w których kupimy od nich jajka:
- Hala Zielony Rynek, przy placu Barlickiego 5 w Łodzi
- Rynek Batory, przy ul. Św. Brata Alberta Chmielowskiego 39 w Łodzi
- Targowisko Dolna-Ceglana, przy ul. Zgierskiej 91
- Organic Market, przy ul Jana Karskiego 5 (CH Manufaktura)
- Sklep EKO-FIT Mrzygłód, przy Bałuckim Rynku 1, boks 30
- Sklep Kraina Zdrowia - BIO, naturalne kosmetyki, sklep ze zdrową żywnością, przy ul. Kurczaki 50 w Łodzi
Dlaczego warto kupować jajka z wolnego wybiegu?
Powody kupowania takich jajek mogą być różne – etyczne, ekologiczne, ze względów jakościowych, ze względu na smak czy przyzwyczajenie.W sklepach dostępne są różne kategorie jajek, ze względu na rodzaj chowu kur. Na skorupkach znajdziemy następujące oznaczenia:
„0” – są to jaja z chowu ekologicznego, gdzie kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych.
„1” – są to jaja z wolnego wybiegu, kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia.
„2” – jaja pochodzące z chowu ściółkowego – kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy.
„3” – jaja z chowu klatkowego – kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.
Oczywiście na jajkach pochodzących ze wsi, najczęściej nie znajdziemy żadnych oznaczeń.
Spośród tych kategorii najlepiej wypadają jajka z kategorii 0, a najgorzej tzw. „trójki”. Za każdą z kategorii kryje się określony smak. Dzięki świadomym wyborom jajek od „szczęśliwych kur” możemy przyczynić się do poprawy ich chowu, zwiększając popyt.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.