Pierogi w stanie nieważkości
Ludzkość stąpała po Księżycu, teraz szykuje się na Marsa, ale dopiero teraz nadeszło to, na co czekali wszyscy Polacy. Pierogi poleciały w kosmos. I nie byle jakie - z kapustą i grzybami, przygotowane specjalnie na misję Ax-4. W niedzielę (7 lipca), w 12. dniu swojej misji na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, Sławosz Uznański-Wiśniewski po raz pierwszy zjadł polski przysmak w stanie nieważkości. I zrobił to w towarzystwie nie byle kogo, bo dowódczyni misji, Peggy Whitson, amerykańskiej legendy astronautyki.
Nieplanowana transmisja z ISS
Choć na ten dzień nie było planowanego połączenia z ISS, Polska Agencja Kosmiczna poinformowała, że ku uciesze fanów (i głodomorów) pojawiło się wideo z serii „Ax-4 Mission Update”, w którym astronauta z Łodzi prezentuje nie tylko postępy eksperymentów, ale też… swoje ulubione danie.- Pierogi to bardzo, bardzo polskie danie. Jemy je na Boże Narodzenie. To także jedzenie na pocieszenie. Jest bardzo domowe, gdziekolwiek mieszkałem: we Francji, Niemczech, Szwajcarii, Anglii czy Norwegii - zawsze własnoręcznie robiłem pierogi i częstowałem znajomych, by podzielić się odrobiną kultury. Odrobiną Polski i tego, kim jesteśmy
- opowiadał z pokładu ISS Sławosz Uznański-Wiśniewski.
Przysmaku spróbowała też Peggy Whitson, a nawet prowadząca ze studia na Ziemi.
Gessler i LYOFOOD zadbali o smak dzieciństwa
Oczywiście nie były to klasyczne pierogi lepione przez babcię. Kosmiczna wersja przeszła liofilizację, czyli proces suszenia mrozem, który pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych, a przy tym daje gwarancję, że ciasto nie rozleci się przy pierwszym obrocie w stanie nieważkości.
Danie przygotowała firma LYOFOOD, we współpracy z Mateuszem Gesslerem, specjalnie na prośbę Sławosza.
Na nagraniu widać, jak pierogi unoszą się swobodnie w kabinie ISS, a dumny astronauta dzieli się swoją historią i sentymentem do tego dania. Dla niego to więcej niż tylko jedzenie. To smak domu, dzieciństwa i polskiej tożsamości.
Po eksperymentach czas na pierogi
W niedzielę Sławosz oczywiście nie tylko pałaszował. Przede wszystkim kolejny dzień pracował nad eksperymentami naukowymi, m.in.:
- EEG Neurofeedback (badania aktywności mózgu w warunkach mikrograwitacji),
- AstroMentalHealth (analiza zdrowia psychicznego astronautów),
- Mxene in LEO (testy nowoczesnych materiałów w warunkach orbity),
- Scalable Radiation Monitor (rozwój czujników promieniowania),
- oraz zakończył pracę nad Wireless Acoustics (badaniem dźwięków w stanie nieważkości).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.