Dzięki aplikacji restauratorzy, właściciele piekarni, cukierni, sklepików i kawiarni mogą odetchnąć z ulgą.
!reklama!
Gdy sprzedaż każdej przygotowanej porcji jest wręcz niemożliwa, Too Good To Go połączy mieszkańców Łodzi i okolic z ulubionymi miejscami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Tym samym Łódź dołącza do rewolucji w niemarnowaniu, która zawitała już do Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Szczecina i Poznania.
Marnowanie żywności jest jednym z największych problemów współczesnego świata. W Polsce rocznie na wysypisku ląduje 9 mln ton jedzenia, co z wynikiem 247 kg na osobę, plasuje nas na 5. miejscu wśród krajów Unii Europejskiej (Banki Żywności, 2019).
Jednak walka z marnowaniem jedzenia ma dla łodzian dodatkowy wymiar. Wraz z wyrzucanym jedzeniem, marnowane są także surowce zużyte w procesie produkcji, takie jak woda, która została zużyta na potrzeby produkcji żywności. Szacuje się, że „zjadamy” około 3500 litrów wody każdego dnia, jednak również tracimy ją wraz z wyrzucanym jedzeniem. Ma to szczególne znaczenie w regionie, któremu jak ostrzega Ministerstwo Środowiska w raporcie „Polityka ekologiczna państwa 2030”, grozi pustynnienie.
Najczęściej marnowanymi przez Polaków produktami są: chleb, wędliny, owoce i warzywa.
- Chleb: każdy wyrzucony kilogram chleba to ok. 1 608 litrów wody potrzebnych do jego produkcji.
- Wołowina: każdy wyrzucony kilogram wołowiny to aż 15 tysięcy litrów wody. Jeden zmarnowany burger wołowy to tyle wody, ile zużyjemy podczas 90-minutowego prysznica (Oz Harvest, 2019).
- Jabłka: do wyhodowania kilograma jabłek potrzeba ok. 822 litrów wody.
- Pomidory: 1 kg pomidorów to 214 litrów wody.
- Cieszymy się, że w końcu jesteśmy w Łodzi! Mając codzienny kontakt z właścicielami piekarni, kawiarni, sklepów czy restauracji, doskonale wiemy, jak wymagające obecnie jest planowanie ilości przygotowanego jedzenia i tyczy się to również łódzkiej gastronomii. Wspólnie nie tylko będziemy mogli rozwijać trend na niemarnowanie, ale także przy pomocy aplikacji, każdy mieszkaniec będzie mógł zrobić coś dobrego dla Planety - powiedziała Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go w Polsce.
Lista pierwszych partnerów Too Good To Go w Łodzi:
Bez Espresso Mam Depresso, Montag Piekarnia, A.Blikle Galeria Łódzka, Starbucks Galeria Sukcesja, Starbucks Manufaktura, North Fish Manufaktura, Bistro Book&Cook, Blikle Pasaż Łódzki, Hot Air Cafe, LokaLove Cafe, Pizza Hut Manufaktura, Pop'n'Art, Takżetego, BEZA coffee&bourbon, Otwarte Drzwi, Fit Cake Łódź, Klucha Foodservice, GANEK Bistro, Panda Cafe, Szwalnia smaków, Prosto z Mostu, Kluszczyński Fit Catering, MORNING Coffee & more, Kawiarnia w Podwyrku, Sklep Na Gramy, Łódzka Cafe, Zjadliwości. Kuchnia roślinna., Pierogarnia Lepi się, Kęsy, Wiesz Co Jesz, KREDO Kaffee Kawiarnia, Kocham Jeść, Lemoniada, Zgierski Zapiex, Para z Gara
Na bieżąco dołączają kolejne miejsca!
Źródło: Too Good To Go
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.