reklama
reklama

Kilogramy jedzenia wylądowały na łódzkich śmietnikach. Polacy marnują żywność na potęgę [zdjęcia]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kilogramy jedzenia wylądowały na łódzkich śmietnikach. Polacy marnują żywność na potęgę [zdjęcia] - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości ŁódźJak pokazują wyniki badań projektu monitorującego marnowanie żywności w Polsce, w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kilogramów jedzenia. Łodzianie również mają w tym swój udział. Zobaczcie zdjęcia z łódzkich śmietników.
reklama

Z gospodarstw domowych w Polsce pochodzi 60 proc. marnowanej żywności

PROM, czyli opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności. To projekt, który stanowi część programu badań naukowych i prac rozwojowych Gospostrateg, przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

!reklama!

Wyniki tego projektu pokazują, że z gospodarstw domowych pochodzi 60 proc. marnowanej żywności. Za pozostałe straty odpowiedzialne są produkcja i przetwórstwo (30 proc.), w dalszej kolejności rolnictwo czy handel.

Polecamy: Opuszczony i zaniedbany bunkier pod Łodzią. Jego wnętrze przeraża [zdjęcia]

Łodzianie najczęściej wyrzucają na śmietnik pieczywo i owoce

W Polsce w każdej sekundzie wyrzucanych jest do kosza ponad 150 kilogramów żywności, z czego 92 kilogramów pochodzą z polskich domów.

reklama

Z kolei na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, które nadaje się jeszcze do spożycia.

Okazuje się, że najczęściej w koszu lądują bułki, banany i serek wiejski. Interesujące są wyniki raportu "Nie marnuj jedzenia 2020", opublikowanego przez Banki Żywności.

"Wyrzucamy przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki – do tego przyznaje się aż 70,3% badanych, natomiast same produkty spożywcze – 37,2% ankietowanych. W koszu przeciętnego Polaka ląduje najczęściej pieczywo (62,9%), świeże owoce (57,4%) i warzywa (56,5%). Najczęstsze przyczyny marnowania żywności pozostają bez zmian w porównaniu z wcześniejszymi badaniami – to przede wszystkim zepsucie produktów, przeoczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia, czy zbyt duże zakupy" - czytamy na stronie internetowej bankizywnosci.pl.

reklama

Podobne błędy popełniają łodzianie. Do śmietników wyrzucamy najczęściej pieczywo czy owoce. Co widać na zdjęciach.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama