Książulo to popularny twórca internetowy, który jeździ po różnego rodzaju punktach gastronomicznych i ocenia serwowane tam dania. Pojawia się zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i barach mlecznych, zamawia również dania w food truckach, pojawia się na jarmarkach świątecznych oraz testuje kuchnię Magdy Gessler.
Przetestowali dania "Gorącej Kiełbasiarni". Na to by jeszcze wrócili
Ostatnio pojawił się w Łodzi, gdzie przetestował m.in. dania serwowane w restauracji "Komediowa" Rafała Paczesia oraz w "Gorącej Kiełbasiarni".Czytaj również: Znany youtuber odwiedził łódzką restaurację. Zapłacił tam prawie 800 zł. "Tatar dobry, ale drogi"
- To kolejny materiał z Łodzi, niedługo będziecie mieli dość Łodzi, ale już wkrótce się stąd "zawiajmy", więc będzie po sprawie - stwierdził na nagraniu, które znalazło się na YT, Książulo.
Jak dodał to kolejne odwiedzane przez niego miejsce po Kuchennych Rewolucjach. - "Gorąca Kiełbasiarnia" można tu zjeść oczywiście kiełbasę, ale nie tylko. Tu jest podobno pysznie - dodała. - Nie wiem, czy wiecie, bardzo duży odsetek lokali po "Kuchennych rewolucjach" się nie utrzymuje. To miejsce w Łodzi działa po rewolucjach już 11 lat, a lokal jest bardzo lubiany. Podobno restauracja została uznana za kultowe miejsce w Łodzi - opowiadał youtuber.
Książulo oraz jego kompan Maciej Wojas zamówili dania na wynos. Na liście znalazły się takie potrawy, jak: solianka, barszcz, kiełbasa w szyszkę (wołowa i wieprzowa), bigos, żeberka w piwie, schabowy i kiszka ziemniaczana.
Testowanie rozpoczęło się od zup: solianki z przepisu Magdy Gessler. - Zupa gulasz z dużą ilością mięsa w tym kiełbasy suszonej, na zakwasie z ogórków kiszonych, z boczkiem, podawana z pieczywem, kaparami i oliwkami - wyliczał.
A potem barszcz z uszkami. - Ale pyszne jest, taki słodki, lekko ostrawy i troszeczkę kwaśny. Tu jest tyle smaków, a to jest niby zwykły barszcz, ale smakuje totalnie inaczej niż zawsze. Naprawdę jest świetny, bardzo mi smakuje - przyznał. Jeżeli chodzi o uszka, to jak ocenił Książulo, ciasto nie jest bardzo cienkie, ale ma dużo farszu i w połączeniu z zupą, rozpływa się w ustach.
Nie gorzej ocenił soliankę, która, jak dodał, ma naprawdę dobrą wkładkę. - Dobre, ciekawy smak, ale mega słone, choć prędzej bym tu wrócił na barszcz, bardziej moje smaki - przyznał youtuber.
Później na "warsztat" poszedł bigos. - Treściwe danie, ale chce się to jeść - usłyszeliśmy na filmie. - Jeszcze jak dostajesz chleb, to nie ma szans, żeby wyjść z tej knajpy głodnym. Jarmarki mogłyby się uczyć.
Po bigosie przyszedł czas na żeberka za 37 zł. - Niezła cena - przyznał Maciej Wojas. - Już zapomniałem, że jestem najedzony. Mięsko ładnie odchodzi od kości, pierwsze co mnie tu urzekło, to cena. Mięsko jest delikatne, ziemniaki dobre i nie czuć wody - opowiadał.
Również pozostałe dania przypadły do gustu testerom. - Fajnie miejsce, może nie zaskoczyło aż tak smakami i cenami, żeby dawać muala, ale ogólnie można polecić - przyznał na koniec youtuber. Zarówno Szymon, jak i Maciej przyznali, że wróciliby do Kiełbasiarni na żeberka, bigos oraz barszcz czerwony. Najmniej przypadła im zupa z przepisu Magdy Gessler.
(YT/Książulo)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.